Tarweschepen met fosfine mogen na weken weg uit Lelystad

© RTV Utrecht
UTRECHT - De drie binnenvaartschepen met giftig fosfinegas in het laadruim die nu aan de kade liggen in Lelystad, gaan deze week naar Kampen. De gemeente Kampen heeft daarvoor toestemming gegeven.
In Kampen wordt de lading giftige tarwe overgeladen naar andere schepen, zo bevestigt Wiebe Anne Bonsink van HEBO Maritiemservice na berichtgeving van Omroep Flevoland. De drie binnenvaartschepen liggen bij HEBO aan de kade.
Het tarwe in de schepen zou in eerste instantie gelost worden in Utrecht, Veghel en Zwolle. In Utrecht ging een alarm af, waarna bleek dat er een grote hoeveelheid fosfine in het laadruim hing. Fosfine is een giftig gas waar mensen na inademing ernstig ziek van kunnen worden. Het wordt wel in tabletvorm toegevoegd aan ladingen om ongedierte te weren.

Specialist

HEBO gaat het probleem met de gifschepen dus oplossen. Dat is niet voor niks: zij zijn een specialist op dit gebied. Het bedrijf heeft een plan van aanpak gemaakt voor het lossen van de schepen, die al sinds begin augustus uit de vaart zijn. Volgens Bonsink zijn bij het plan van aanpak "alle diensten en organisaties die iets te zeggen hebben over deze kwestie" betrokken.
Hij verwacht dan ook dat de schepen deze week gelost zullen zijn. Eerder zouden de lading overgeslagen worden op het kunstmatige eiland IJsseloog in het Ketelmeer, een slibdepot van Rijkswaterstaat, maar daar gaf de provincie Flevoland geen toestemming voor.

Fosfine vervlogen

Inmiddels is de fosfine in de scheepsruimen al bijna helemaal vervlogen, zegt Bonsink, maar toch worden bij het lossen alle voorzorgsmaatregelen genomen. Er is geen gevaar voor de omgeving, want de fosfine vervliegt zodra de lading in beweging komt en aan de buitenlucht wordt blootgesteld.
Er volgen nog onderzoeken naar waar de fosfine aan de lading is toegevoegd, wat er onderweg met de tarwe is gebeurd en waarom in de papieren niet is vermeld dat er fosfine was gebruikt.