'Minder koperdieven langs het spoor, maatregelen lijken te werken'

© ANP
UTRECHT - ProRail ondervindt steeds minder overlast van koperdieven. Het afgelopen halfjaar werd 'slechts' 22 keer melding gemaakt van een incident waarbij het dure metaal gestolen werd. Dat blijkt uit cijfers die de spoorbeheerder in Utrecht voor De Telegraaf verzamelde.
"Het lijkt erop dat onze preventieve maatregelen vruchten afwerpen. Als deze trend zich doorzet komen we dit jaar uit op nog geen 50 diefstallen en dat zou een historisch laagterecord betekenen", zegt Andy Wiemer van ProRail tegen De Telegraaf.
"Het is hoopgevend dat we het dievengilde steeds verder terugdringen, want op het hoogtepunt van de koperroof in 2012 hadden we nog te maken met 516 incidenten die goed waren voor een schadepost van ruim 3 miljoen euro", weet Wiemer. "Bovendien ervaren ook treinreizigers veel overlast van zo'n incident, want deze treinen rijden met vertraging, komen te vervallen of worden omgeleid, wat extra reistijd oplevert omdat seinen en wissels niet goed kunnen worden bediend."
Om het aantal diefstallen terug te dringen plaatst ProRail op veel plaatsen hekken. SInds ruim tien jaar worden ook chemische middelen ingezet om het gebruikte koper in de leidingen langs het spoor te markeren.