Celstraffen geëist voor datadiefstal bij GGD

© ANP
UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bij de rechtbank in Utrecht celstraffen geëist tegen twee callcentermedewerkers die voor de GGD coronatestafspraken maakten. De uitzendkrachten worden beschuldigd van datadiefstal uit het registratiesysteem CoronIT. Ze zouden adres- en andere persoonsgegevens hebben opgezocht, overgenomen en tegen betaling hebben verspreid. Het gaat om mannen van 23 en 21 jaar uit Alblasserdam en Heiloo. Ze zijn vervolgd voor het plegen van computervredebreuk.
RTL Nieuws onthulde begin dit jaar dat op Snapchat en Telegram tegen betaling persoonsgegevens uit het coronaregistratiesysteem van de GGD te koop werden aangeboden. Het betrof onder andere informatie over bekende Nederlanders, onder wie Peter R. de Vries en John van den Heuvel. Gezien de dreiging die al bestond in de richting van deze misdaadverslaggevers, startte de recherche direct een onderzoek. Dit leidde al snel naar de twee verdachten die afzonderlijk vergelijkbare activiteiten bleken te ondernemen. Na het uitpeilen van hun telefoon konden de twee mannen worden aangehouden.
Uit verder onderzoek is volgens het OM gebleken dat de man uit Heiloo van 101 personen de gegevens onrechtmatig heeft ingezien en deels heeft overgenomen en te koop heeft aangeboden. Ook bood hij aan op aanvraag persoonsgegevens te achterhalen. In een geval heeft hij ook daadwerkelijk op verzoek de gegevens van een specifieke persoon aan een geïnteresseerde verkocht. Hij kreeg hiervoor een bedrag van vijftig euro in bitcoin betaald. De man uit Alblasserdam heeft volgens het OM de gegevens van twintig personen onrechtmatig opgezocht, die van acht overgenomen en die van vier personen gedeeld met anderen.
Het Openbaar Ministerie neemt het de mannen zeer kwalijk dat zij misbruik hebben gemaakt van hun positie. Bovendien hebben ze door hun handelen het publieke vertrouwen in de afsprakenlijn en de GGD in het algemeen geschonden, vindt het OM. Tegen de 23-jarige man uit Alblasserdam is zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk geëist. Tegen de 21-jarige man uit Heiloo is een jaar gevangenisstraf geëist, waarvan vier voorwaardelijk geëist. Als voorwaarde is onder meer gesteld dat hij een gedragstraining volgt.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.