Waar in onze provincie vind je het beste water?

UTRECHT - RTV Utrecht staat deze week in het teken van de 'Week van het water'. Deze week leest en ziet u meer over de problemen en oplossingen rondom hoosbuien die vaker voorkomen. Maar water is natuurlijk ook belangrijk voor ons om te drinken. Waar in onze provincie vind je het beste water?
Video: Week van het water: Waar in onze provincie vind je het beste kraanwater?
Het grondwater in Bunnik, aan de voet van de Utrechtse Heuvelrug behoort tot het schoonste grondwater van heel Nederland. In de waterzuiveringsinstallatie in Bunnik is het proces dan ook makkelijk om van dit water drinkwater te maken. Het water wordt opgepompt, dan moet het kalk en het ijzer eruit en is het zo goed als drinkbaar.
Procestechnoloog Martijn Tas van Vitens legt uit waarom dit water zo schoon is: "We halen het water op ongeveer 75 meter uit de grond. Boven de laag waar het water zit, zit een dikke kleilaag. Die kleilaag beschermt het water zodat er geen vreemde stoffen in het water kunnen komen." Het is zelfs zo goed water dat al sinds 1988 het water uit Bunnik wordt gebruikt om te bottelen en in de supermarkt te verkopen.
Kraanwater uit Bunnik, Leusden en Montfoort.
Kraanwater uit Bunnik, Leusden en Montfoort. © RTV Utrecht

Smaaktest

Het grondwater in onze provincie verschilt per plek van elkaar. Tas: "Maar het water uit de kraan, zal overal hetzelfde smaken. Je moet wel een echte fijnproever zijn, om dat te kunnen onderscheiden." RTV Utrecht onderzoekt daarom ook of mensen het verschil proeven en gaat de straat op met kraanwater uit Bunnik, Leusden en Montfoort.
Dit echtpaar uit Brabant proeft wel degelijk verschil tussen het kraanwater uit verschillende plekken in onze provincie.
Dit echtpaar uit Brabant proeft wel degelijk verschil tussen het kraanwater uit verschillende plekken in onze provincie. © RTV Utrecht
Een echtpaar uit Berlicum, Brabant, dat aan het fietsen is in Kockengen proeft het water blind: "Ja, ik proef duidelijk verschil, het ene water is veel zoeter dan het andere. Opmerkelijk genoeg spreekt het water uit Bunnik de Brabanders het minste aan. Ook de zussen Anja en Linda uit Achterveld zeggen verschil te proeven. Anja zegt zelfs dat het ene water dunner is dan het andere.

Kwaliteit

In Bunnik is het zuiveringsproces eenvoudig en wordt het grondwater op natuurlijke wijze beschermd. Maar dat is niet overal zo en dat zou problemen kunnen geven voor de kwaliteit van het drinkwater. Martijn Tas: "We hebben zeker wel locaties waar het water in de grond minder goed beschermd wordt van bovenaf. We zien in het grondwater steeds vaker bestrijdingsmiddelen en medicijnresten terug, dat is lastig om er weer uit te halen. Dat is best een uitdaging waar we voor staan. Maar uiteindelijk zal het altijd wel lukken om goed drinkwater te kunnen leveren."
Het is deze week bij RTV Utrecht de Week van het Water. De hele week kunt u op televisie kijken naar documentaires en programma's over water. Vandaag kunt u kijken naar de DocU De toekomst van water. Er valt 800 mm regen per jaar in Nederland. Een derde daarvan stroomt direct weg. Is er een manier om dat water te bergen voor droge periodes waarin we het hard nodig hebben? U ziet het tussen 12:00 en 17:00, ieder uur bij RTV Utrecht.

Iedere dag is ook het programma Verhalen van de Eem te zien. Presentatrice Evelien de Bruijn volgt de rivier de Eem, van Amersfoort tot het Eemmeer. In deze laatste aflevering gaat ze vanuit het boerenland in Eemnes via Bunschoten en vanuit de oude vissersplaats Spakenburg richting het Eemmeer.