Gevonden oude foto's krijgen een nieuw verhaal in kunstwerken van Choi

UTRECHT - Choi Wong heeft haar roots in Hong Kong. Haar familiegeschiedenis vormt de basis voor haar kunst. Ze werkt met oude foto's van families die niet van haar zijn. Ze vindt die foto's bij kringloopwinkels, op marktjes of bij antiekzaakjes. Choi: "Vaak zoek ik portretten, ik zie er geluk in, een soort verbinding."
Gevonden oude foto's krijgen een nieuw verhaal in de kunstwerken van de Utrechtse Choi
Tijdens haar opleiding aan de HKU kreeg ze het vak 'gevonden foto's'. Choi kreeg meteen het idee om iets met familieportretten te gaan doen. "Eigenlijk komt dat doordat ik zelf de eerste 10 jaar van mijn leven niet door mijn eigen ouders ben opgevoed. Ze waren gescheiden en konden niet voor mij zorgen. Ik mis daardoor de verbinding die je in een gezin voelt. Daar is mijn fascinatie door gekomen. Ik wil heel graag een plek krijgen in een wereld waarin ik me nooit heb thuis gevoeld."
Choi prikt gaatjes in de foto voordat ze hem kan borduren
Choi prikt gaatjes in de foto voordat ze hem kan borduren © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
Choi borduurt de foto's met draad en met linten. Zo vertellen de foto's een nieuw verhaal. Haar werk heeft zich ontwikkeld, het gaat niet alleen meer over families. "Nu gaat het ook over hoop en over liefde. Wat zijn mensen samen, wat doen we met zijn allen."
Choi werkt voornamelijk met Westerse foto's en niet alleen omdat Chinese foto's moeilijker te vinden zijn. "Westerse foto's geven me een bepaalde afstand en de vrijheid om te onderzoeken wat ik gemist heb. Bij Chinese foto's komt het wel heel dichtbij, omdat de gezichten me doen denken aan mijn ouders, daarom is het lastiger om ze te gaan borduren."
Het atelier van Choi is te bezoeken tijdens de open atelierroute Utrecht-West op 2 en 3 oktober.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.