Utrechtse suppers halen ruim 21.000 euro op voor Myanmar

UTRECHT - Bijna twintig Utrechters stapten vandaag op een sup om geld op te halen voor Myanmar. In dat land is de situatie op dit moment schrijnend en daarom organiseerde Marieke van Wijk een sponsor-sup-tocht van 16 kilometer door Utrecht.
Video: 16 kilometer op de SUP voor het goede doel.
Marieke uit Oud Zuilen zet zich al jaren in voor vluchtelingen uit Myanmar. Twaalf jaar geleden woonde en werkte ze in het land en zag ze met eigen ogen hoe verschrikkelijk de situatie in het land was. Ze richtte een eigen stichting op om de mensen daar te helpen.
De deelnemers zamelen geld in voor vluchtelingen in Myanmar.
De deelnemers zamelen geld in voor vluchtelingen in Myanmar. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

'Het is een vergeten land, een vergeten bevolkingsgroep'

Marieke: "De situatie in Myanmar is op dit moment heel erg slecht. Maar we horen er hier weinig van in de journaals. Dat komt omdat de ellende al zo lang gaande is, dat het geen 'nieuws' meer is."
Met de sup-tocht wordt vandaag niet alleen geld opgehaald, maar ook de aandacht van Utrechters getrokken. "Het is een vergeten land en een vergeten bevolkingsgroep. Toen ik daar woonde ging er echt een wereld voor me open. Ik geloofde eerst de verhalen niet, totdat mensen hun shirt omhoog deden en ik de littekens van martelingen zag. Het raakte me intens. En dat is nu weer gaande, en dat is verschrikkelijk."
Ook Tamla supt mee, hij vluchtte in 2006 uit Myanmar: "De situatie is daar verschrikkelijk. Afgelopen februari heeft de legerleiding met een staatsgreep de macht overgenomen in het land. En ook door corona is er veel ellende in het land. Door de burgeroorlog zijn veel mensen op de vlucht. Het is nu ook regenseizoen en dan zijn er ook altijd overstromingen. Allemaal tegelijkertijd. De situatie is vreselijk en voor de mensen daar is keihard hulp nodig."
Marieke: "Er zijn op dit moment ruim 200.000 mensen op de vlucht in Myanmar zelf en die hebben te weinig eten, drinken, medicijnen. Maar er zijn ook shelters nodig om tenten te maken. Het is op dit moment regenseizoen, maar straks als de zon schijnt moeten de mensen ook daartegen beschermd worden."
De deelnemers leggen 16 kilometer af op de SUP, een rondje door Utrecht met een start en finish in Oud Zuilen.
De deelnemers leggen 16 kilometer af op de SUP, een rondje door Utrecht met een start en finish in Oud Zuilen. © RTV Utrecht / Caroline Geijsman

No Yellow Beans Day

Als Marieke zelf een tijd in Myanmar werkt in een vluchtelingenkamp in het dorp Mae La Oon, richt ze haar eigen goede doel op: "We aten daar iedere dag gele bonen met rijst. Prima eten, maar wel elke dag. Ik kwam erachter dat voor de hele groep het 25 euro zou kosten als ik een maaltijd verzorgde met andere producten. Met groente en vis bijvoorbeeld. Dus dat heb ik geregeld en zei morgen hebben we een 'No Yellow Beans Day'." En zo noemt ze dan het goede doel.
Ze belooft de kinderen in het kamp dat ze iedere maand een 'No Yellow Beans Day' voor hen blijft verzorgen. Eenmaal terug in Nederland zijn er meer mensen die Marieke wel willen helpen met 25 euro: "En dus hebben we meer weeshuizen kunnen helpen en doen we inmiddels veel meer dan de maandelijkse NYBD-maaltijd. We zorgen bijvoorbeeld ook voor schoolspullen en schoolgeld voor de kinderen."
Omdat de situatie in het land de afgelopen maanden door de staatsgreep flink is verslechterd laten vandaag bijna twintig deelnemers aan de sup-tocht zich sponsoren. Tamla doet zelf ook mee en is trots op de actie: "Ik ben heel dankbaar voor alle mensen die vandaag meedoen en wat er is georganiseerd." Ook Marieke is blij met het enthousiasme van de deelnemers en vooral ook over het geld dat daarmee is ingezameld.
In totaal staat de teller op 21.232,70 euro: "Het overtreft alle verwachtingen en het is echt hartverwarmend en fantastisch."