Park vol piepschuim wekt irritatie in Overvecht: 'Een kleine milieuramp'

© Ingezonden
UTRECHT - Met lede ogen ziet Ronald Teune steeds weer piepschuim opduiken in zijn wijk Overvecht. "Een kleine milieuramp", noemt hij het terugkerende probleem van piepschuim dat vrijkomt bij renovatiewerkzaamheden in verzorgingshuis Zuylenstede. Er zijn inmiddels afspraken gemaakt met de aannemer, toch gaat het toch nog af en toe mis. "Maandagavond lag het er weer."
Al in juni zag hij de verdwaalde stukjes piepschuim tijdens wandelingen in park Vechtzoom in de Utrechtse wijk. "Het is afval dat vrijkomt bij de buitenwand. Dat piepschuim wordt er dan met een grote schep vanaf geslagen en belandt vervolgens overal."

Bladblazers

Er kwamen klachten van bewoners. Teune meldde het bij politie en gemeente, zeker toen het er in juli nog steeds lag. "Ik heb vervolgens de burgemeester en wethouders gemaild en pas toen kwam er een reactie. Er is beloofd dat de aannemer de boel na iedere werkdag met bladblazers moet opruimen."
Als dit in het Wilhelminapark gebeurde, was het nooit zover gekomen
Ronald Teune, omwonende
Dat gaat soms goed, ziet hij. "Maar niet iedere dag. Vorige week lagen er weer grote brokstukken en maandagavond zag ik het ook liggen. Dat was na 19.00 uur 's avonds, de werkplaats was verder leeg. Dus het is niet dat het nog opgeruimd moest worden voor die dag. Ik baal er echt van. Als dit in het Wilhelminapark gebeurde, was het nooit zover gekomen."

Bindende afspraken

Hij begrijpt niet waarom de gemeente niet gewoon een boete oplegt aan de aannemer. De gemeente laat in een reactie weten dat het piepschuimprobleem bekend is en dat er inderdaad met de aannemer afspraken zijn gemaakt over het dagelijks schoonmaken van het park. "Maar we krijgen nog steeds zo nu en dan klachten binnen dat dat niet gebeurt. We zijn met de aannemer in contact over mogelijke gevolgen als er niet aan de afspraak wordt gehouden. Binnenkort wordt er opnieuw gesproken over het onderwerp en worden er bindende afspraken gemaakt", laat een woordvoerder weten.
Verzorgingshuis Zuylenstede laat ook weten op de hoogte te zijn van de zorgen. "We hebben gesprekken lopen met de eigenaar van het gebouw en de aannemer om de overlast waar mogelijk te voorkomen. Na de bouwvakantie is door de aannemer gezorgd dat de hekwerken aan de onderzijde dichtgezet zijn met houten platen om te voorkomen dat het piepschuim vanaf het bouwterrein het park in komt." Ook laat Zuylenstede weten dat er direct een aanvullende opruimronde gedaan is in het park.
Het piepschuim.
Het piepschuim. © Ingezonden