Ridderhofstad Hindersteyn pronkt met historische kas tijdens de Open Tuinendag

De historische moestuin met kassen van Hindersteyn
De historische moestuin met kassen van Hindersteyn © RTV Utrecht / Boukje Jansen van Galen
LANGBROEK - In de historische moestuin van landgoed Hindersteyn in Langbroek staat de oudste ijzeren kas van Nederland. Hij dateert van rond 1840, daarvoor waren alle kassen van hout. De kas is een van de pronkstukken die in de loop van de jaren in de tuin van Hinderstein zijn neergezet. Toen de vader van de huidige eigenaar het land gekocht, zag het er heel anders uit. Erik Geytenbeek: "Er was niks, hier stond het prikkeldraad en de koeien liepen rond. Dat we de tuin hier weer gereconstrueerd hebben zodat het lijkt alsof het nooit anders is geweest, daar ben ik heel trots op."
Landgoed Hindersteyn heeft een prachtige tuin
Het landgoed dateert uit de 14e eeuw. Toen stond er alleen een toren met een gracht eromheen. De moestuin lag naast de toren, binnen de gracht. Erik: "In geval van belegering kon de vijand de bewoners niet uithongeren, die konden gewoon de groenten uit de moestuin halen. Dat werd dan in de kelders bewaard, je moest daar wel via de eerste verdieping naartoe, zodat de ratten en de muizen er moeilijker bij konden. Eeuwen later werd de moestuin een heel eind van het woonhuis af gelegd. Want de bewoners wilden de bedden met emmers en gieters niet kunnen zien vanuit de woonkamer."
Hindersteyn in de 19e eeuw
Hindersteyn in de 19e eeuw © Het Utrechts Archief
Naast de moestuin ligt een bloementuin. Borders kenden ze nog niet. De bloemen werden gebruikt om in huis te zetten. Erik: "Daar flaneerden ze met de bezoekers doorheen, want ze wilden graag laten zien wat er allemaal bloeide, daar waren ze trots op. En dan liepen ze ook naar het doolhof, dat was ook populair in die tijd."
Dat labyrint is er nog steeds en is ook te bezoeken tijdens de Open Tuinendag van Hindersteyn op 5 september.
Dit verhaal komt uit het programma Route C, het cultuurprogramma van RTV Utrecht. De eerste uitzending is elke zondag rond half 9 en het programma wordt daarna elk uur herhaald.