'Magisch', 'waanzinnig' en 'kippenvel': zo klonk Spinvis op de Dom

UTRECHT - Voor wie kan luisteren is niet de Dom, maar juist de steiger het carillon. Deze zin klonk gisteravond vanaf de Domtoren waar de muzikant Spinvis een gratis optreden gaf, op tientallen meters hoogte op de steigers. Voor de 700ste verjaardag van de Domtoren maakte Spinvis, die eigenlijk Erik de Jong heet, een speciale compositie. Gisteravond werd die uitgevoerd samen met beiaardier Malgosia Fiebig en verschillende muzikanten. De tekst werd samen met stadsdichter Ingmar Heytze geschreven.
Honderden mensen verzamelden zich gisteravond tegen 20.00 uur rondom de toren voor het gratis concert. Nog eens enkele duizenden volgden een livestream op YouTube. Al snel regende het positieve reacties. Van kippenvel en tranen tot magisch en waanzinnig.
Zo beleefde Utrecht het concert van Spinvis op de Dom
Voor de compositie gebruikte Spinvis niet alleen de Dom als toneel, de toren werd ook gebruikt als instrument. Naast het carillon, bespeeld door beiaardier Malgosia Fiebig, werden bijvoorbeeld ook steigerbuizen gebruikt in de compositie.
De compositie 'steigers' is een ode aan de metalen constructie die nu om de Dom gebouwd staat. Lelijk en jammer vinden sommige mensen, maar volgens Spinvis gaan die steigers over wat we belangrijk vinden. Hoe iedere generatie steeds weer die steigers opbouwt, om de stenen van de Dom te vervangen en de beelden te repareren. Niet zozeer de toren, maar juist de steigers verbinden onze generaties.
Of zoals Spinvis zegt: "De steigers komen terug, de toren blijft vergaan. Op een dag is alles wat de toren was vervangen door iets anders, mensen als jij en ik komen." - "Alleen de liefde blijft, dat is alles wat er is."
Het optreden van Spinvis was het slotconcert van de serie UKV Zomeravondconcerten vanaf de Domtoren en werd georganiseerd door de Utrechtse Klokkenspel Vereniging en TivoliVredenburg, in samenwerking met de gemeente Utrecht.