Besluit Film Festival om prijzen 'per sekse' te schrappen levert veel discussie op

UTRECHT - Het besluit van het Nederlands Film Festival om voortaan één Gouden Kalf uit te reiken, en ze niet meer onder te verdelen in de categorieën 'man' en 'vrouw', wordt niet door iedereen positief ontvangen. Sommige acteurs en regisseurs vinden het een slecht idee, omdat er niet voldoende over is overlegd en omdat de commerciële waarde van de prijsuitreiking daalt.
Vanochtend maakte festival-directeur Silvia van der Heiden bekend dat vanaf komende editie nog maar één prijs voor Beste Hoofdrol en één voor Beste Bijrol wordt uitgereikt. Door geen onderscheid meer te maken tussen man en vrouw wil ze bijdragen aan de discussie over genderinclusiviteit. "We willen mensen beoordelen op basis van wat ze doen. Niet op basis van welk geslacht ze hebben."
Wie wordt hiermee geholpen? In ieder geval niet de vrouw en ook niet de Nederlandse film, die hiermee aandacht voor twee films minder genereert.
Actrice Katja Herbers
Dat klinkt nobel, maar op sociale media klinkt veel kritiek. Zo zegt acteur Yorick van Wageningen zelfs zijn lidmaatschap van de festivaljury op. Volgens hem is de beslissing helemaal niet voorgelegd aan de filmwereld. "Het gekozen moment om dit te doen kan nauwelijks slechter. Een beslissing op basis van buitengewoon geladen identiteitspolitiek."
Hij krijgt bijval van actrice Katja Herbers. "Wie wordt hiermee geholpen?", twittert ze. "In ieder geval niet de vrouw (die nog altijd minder rollen tot haar beschikking heeft dan de man) en ook niet de Nederlandse film, die hiermee aandacht voor twee films minder genereert."
Tekst gaat verder onder de tweet.
Dat laatste beaamt ook acteur Gijs Scholten van Aschat: "Prijzen voor acteurs en actrices gehalveerd, tel uit je winst".

Jean van de Velde: 'Niet heel verstandig'

De Utrechtse regisseur Jean van de Velde vindt de beslissing van het Film Festival ook discutabel om die reden. "De Kalveren zijn bedoeld om publiciteit te genereren voor films", zegt hij tegen RTV Utrecht. "Acteursprijzen zijn altijd het meest in het oog springende."
Het klopt volgens Van de Velde dat het voor de acteerprestatie niet uitmaakt of iemand man of vrouw is. "Net als bij darten of biljarten. Maar het is het vlaggenschip van de Kalveren, dus als je één van die schepen vernietigt, dat vind ik niet heel verstandig."
Ik heb niets met die rode lopers en glitter en glamour. Er wordt gestrooid met Kalveren, maar je moet het exclusief houden.
Regisseur Jos Stelling
Regisseur Jos Stelling, eigenaar van meerdere filmhuizen in Utrecht, ziet de discussie met lede ogen aan. Hij verlangt terug naar de tijd dat de Gouden Kalveren nog bedoeld waren voor vakmensen, en niet onderdeel uitmaakten van een grote BN'er-show. "Ik heb niets met die rode lopers en glitter en glamour. Er wordt tegenwoordig gestrooid met Kalveren, maar je moet het exclusief houden."
Tekst gaat verder onder de video.
Volgens het Film Festival wil de achterban dat de prijs niet meer per sekse wordt uitgereikt.
Het belang van goede acteurs in de filmwereld wordt volgens Stelling onderschat; cameramensen en mensen die monteren zijn volgens hem veel belangrijker. Wat dat betreft vindt hij het helemaal niet erg dat er nu wat minder Kalveren aan acteurs worden uitgereikt. "Ik zie helemaal geen verschil tussen mannen en vrouwen. Voor de rest zal het me een zorg zijn, al doen ze honderd kalveren en voor transgenders een speciale prijs."

'Meegaan met veranderingen in de tijdsgeest'

Wie wél blij is met de nieuwe manier van uitreiken, is actrice Manoushka Zeegelaar Breeveld. Zij zet zich in voor de rechten van acteurs en actrices met haar organisatie ACT Acteursbelangen. Zeegelaar Breeveld pleitte bij het Film Festival juist voor de nieuwe manier van uitreiken. "Je wil kijken hoe de samenleving aan het veranderen is. En hoe je kan meegaan met die veranderingen. Ik weet dat ik iets heel gevaarlijks zeg: maar de verdeling van de mannen- en vrouwenrollen is nog niet helemaal representatief."