Vrienden maken in coronatijd? Corné (27) deed het via de nieuwe app Amigos

UTRECHT - Mooie gesprekken met mensen die je eigenlijk niet kent, samen genieten van muziek die verbindt. Het is een fenomeen dat veel festival- en clubliefhebbers hebben gemist in coronatijd. Corné besloot het heft in eigen handen te nemen en organiseerde al meerdere feestjes op zijn gezamenlijke dakterras. Bij zijn 'party with a view' ontmoette hij vooral, zoals het een goede clubavond betaamt, volslagen vreemden.
Corné tijdens zijn 'party with a view' op het dakterras.
Corné tijdens zijn 'party with a view' op het dakterras. © Corné
Deze feestgangers hadden zich aangemeld via de nieuwe app Amigos, gemaakt door het Utrechtse bedrijf Dutch Concepts. De app is niet alleen bedoeld om huisfeestjes af te struinen. Je kunt via Amigos ook deelgenoten vinden om samen te sporten, eten, een museum bezoeken of een voetbalwedstrijd kijken - om maar een paar dingen te noemen.
"Aan mezelf en de mensen om me heen merkte ik al langer dat de dagen leuker zijn als je buiten je comfortzone gaat", zegt Amigos-eigenaar Johanan Fraanje. "Het zette me aan het denken, want het leven is veel leuker en avontuurlijker als je je openstelt voor nieuwe dingen."
Fraanje wil met zijn app een 'cultuuromslag creëren', vertelt hij. "Ik reis veel en wat veel mensen die zijn wezen backpacken in warme landen misschien wel herkennen, is dat er in die landen vaak een veel opener cultuur heerst. Dan komen ze daarna weer in Nederland en hebben ze behoefte aan nieuwe ontmoetingen."

Volslagen vreemden

Afgelopen zaterdagavond draaide de 27-jarige Corné plaatjes op het dakterras van zijn appartementencomplex in Pijlsweerd-Zuid, op een steenworp afstand van de binnenstad. Van de ruim veertig bezoekers kende hij er ongeveer vijf. "Normaal gesproken als je een huisfeestje organiseert, ken je de meesten en zijn enkele gezichten nieuw, omdat ze bijvoorbeeld mee zijn gekomen met een vriend. Met deze feestjes is het precies andersom."
Party with a view.
Party with a view. © Corné
Het zal voor sommige mensen misschien een raadsel zijn waarom je volslagen vreemden in je huis zou uitnodigen, maar Corné vindt het juist leuk. "Ik ben in april in Utrecht komen wonen. In coronatijd had ik weinig mogelijkheden om veel nieuwe mensen te leren kennen. Ik vind het altijd leuk om gelijkgestemden te ontmoeten, bij een festival bijvoorbeeld, en heb dat de afgelopen tijd gemist. Doordat ik nu drie feestjes heb gegeven heb ik al veel nieuwe mensen leren kennen. Met sommigen heb ik ook doordeweeks iets gezelligs gedaan, dus het blijft niet bij feestjes alleen."

Verantwoordelijkheid

Nu festivals niet doorgaan, de nachtclubs dicht zijn en de kroegen om middernacht sluiten, lijken vooral die feestjes erg in trek. Toch had appmaker Fraanje het idee van Amigos al vóór de coronatijd. "Kennelijk is er nu veel behoefte aan huisfeestjes en borrels met vreemden. En ik snap de vraag of wij niet een verantwoordelijkheid hebben, die krijg ik vaker. Maar wij zijn gewoon een platform dat het mogelijk maakt dat mensen kunnen aangeven waar ze voor in zijn, daar laten we ze verder vrij in. Blijkbaar is er nu veel vraag naar deze evenementen, maar je kunt ook wandelen of picknicken. Wij pushen niemand ergens toe en als iemand zich niet veilig voelt om naar een feestje te gaan, moet hij dat niet doen."
Wij pushen niemand ergens toe en als iemand zich niet veilig voelt om naar een feestje te gaan, moet hij dat niet doen
Johanan Fraanje, eigenaar Amigos
Wie de app downloadt en opent, kan vervolgens een evenement aanmaken. De organisator geeft aan wat voor evenement het is, hoeveel mensen er welkom zijn en of ze eerst geaccepteerd moeten worden of zo binnen mogen lopen. Cornés 'party with a view' stond bijvoorbeeld omschreven als een "klein feestje op de twaalfde verdieping, met techno, afro en dancehall". En ook in de omschrijving - niet geheel onbelangrijk - stond: "BYOB" (oftewel: eigen drank meenemen).
"Op basis van zo'n omschrijving melden mensen zich aan", legt Corné uit. "Op die manier ben je wel een beetje met gelijkgestemden, mensen die van dezelfde muziek houden." En de appmakers kunnen zijn feestjes waarderen: 'Party with a view' stond in de top 3 van leukste evenementen.

Waardevolle spullen

Klinkt allemaal gezellig natuurlijk, maar is het niet riskant om zomaar de deuren te openen voor mensen die je niet kent? "Die vraag krijg ik vaak", lacht hij. "We stonden dan wel op het dakterras, mensen die naar de wc moesten kregen wel mijn sleutel. De meest waardevolle spullen heb ik in mijn slaapkamer gelegd met de deur op slot, maar het blijft een risico inderdaad. Toch is het tot nu toe - ik heb nu drie keer een feestje georganiseerd - altijd goed gegaan. Ik ga liever uit van de goedheid van de mens. En liever houd ik leuke vriendschappen over aan deze avonden, dan dat ik leuke momenten ga ontlopen met het risico dat ik een keer iets kwijtraak."
Ik ga liever uit van de goedheid van de mens
Corné, appgebruiker
Om de veiligheid enigszins te waarborgen, heeft Amigos zogeheten stadsambassadeurs die de gebruikers controleren. "Zij gaan naar evenementen toe en kijken of er mensen zijn die lastig zijn en die we liever niet in de app willen hebben", vertelt Fraanje. "Als dat zo is, gooien we ze er gewoon uit, daar zijn we hard in." Mensen kunnen ook een ster geven aan bezoekers, zo moet de veiligheid gewaarborgd worden.

Schoonmaker

Zelfs over de zooi in huis naderhand is nagedacht. "Ik heb er nog geen gebruik van gemaakt, maar als je een huisfeestje voor meer dan twintig man organiseert, kun je via de app de volgende dag een gratis schoonmaker krijgen", vertelt Corné.
Je kunt de zooi na het feestje de volgende dag laten schoonmaken.
Je kunt de zooi na het feestje de volgende dag laten schoonmaken. © Corné
Er zitten nog wel een paar kinderziektes in de app, merkt Corné. "Je moet bijvoorbeeld altijd direct zodra je de app opent een 'status' aangeven, waarmee je aangeeft of je in bent om te chillen, een huisfeestje of sporten. Terwijl ik soms gewoon alleen even wil kijken wat er gaande is. Maar het is ook nog allemaal heel erg in de beginfase, dus ik vind het niet zo erg."

Inkomstenbron

Rest de vraag hoe Fraanje hiermee geld verdient. "Ik heb inmiddels zes organisaties, mijn doel was om ieder jaar iets nieuws neer te zetten; een oplossing voor iets waar in mijn vrije tijd zelf tegen aanloop. Amigos heeft dus geen commercieel doel, maar het moet natuurlijk wel levensvatbaar blijven. Ik kan het nu financieren vanuit andere apps en festivals, maar uiteindelijk zie ik wel voor me dat je bijvoorbeeld naast evenementen ook locaties op de kaart zet waar je iets leuks kan doen. Denk: iemand die zin heeft om samen pizza te gaan eten, en dat je dan alle pizzeria's ziet. Maar dat is echt iets voor de lange termijn, voorlopig kan de app nog draaien zonder inkomstenbron."
Amigos is vorige maand begonnen in Utrecht, maar inmiddels is de app al in negen Nederlandse steden actief, waaronder Groningen, Leeuwarden, Breda, Tilburg, Nijmegen en Zwolle. Ook in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en in België kun je met nieuwe app-vrienden feesten. Wel een goed idee: even met de buren overleggen.