Winkelleegstand Utrechtse binnenstad toegenomen, landelijk juist een daling

Leesgtand op de Steenweg.
Leesgtand op de Steenweg. © ANP
UTRECHT - De winkelleegstand in Nederland is dit jaar licht gedaald ondanks de coronacrisis, maar in de Utrechtse binnenstad is juist sprake van groei. Begin dit jaar stond 7,8 procent van de winkels in het centrum van Utrecht leeg, nu is dat 9,6 procent. Dat blijkt uit cijfers van winkeldataverzamelaar Locatus.
Ondernemers zien steeds meer grote ketens kiezen voor Hoog Catharijne. Ook hebben winkeliers in de binnenstad hun zaak gesloten omdat de huren niet werden aangepast tijdens de coronacrisis. Volgens Tom Broekman van Centrummanagement Utrecht staan nu zo'n vijftig winkels leeg. Onder meer op de Steenweg is sprake van groeiende leegstand.
Er is volgens Broekman wel interesse voor het opvullen van de panden. "Er zijn steden waar het qua leegstand trekken is aan een dood paard, maar dat geldt niet voor Utrecht", zegt hij tegen de NOS. Hij pleit wel voor het aanpassen van de huurprijzen en meer stadsmarketing.

Dagelijkse boodschappen

Landelijk waren er op 1 augustus in totaal 600 lege winkelpanden minder dan op 1 januari. Maar de verschillen tussen winkelgebieden zijn dus groot.
Winkels voor dagelijkse boodschappen zijn volgens Locatus namelijk redelijk buiten schot gebleven gedurende alle coronabeperkingen. Supermarkten en speciaalzaken als slagers, kaaswinkels en traiteurs boekten tijdens de lockdown zelfs een aanzienlijke omzetgroei. In winkelgebieden die zich vooral op dagelijkse boodschappen richten, daalde de leegstand dan ook van 9,1 procent begin dit jaar naar 8,4 procent nu.
Ook meubel- en doe-het-zelfzaken draaiden goed tijdens corona. Op meubelboulevards daalde de leegstand daardoor van 6,7 naar 6,3 procent.

Binnensteden

In 17 grotere binnensteden nam de leegstand juist toe: van 7,9 procent begin dit jaar naar 8,3 procent nu. "Voor corona deden deze centra het relatief goed. Maar de toename van online aankopen, het mijden van drukke plekken en het wegblijven van buitenlandse toeristen wordt hier nu het hardst gevoeld", aldus Getjan Slob van Locatus tegen de NOS.
Hij denkt dat corona een gamechanger is, waardoor de situatie voor grote stadscentra ook de komende periode uitdagend blijft. "Ondanks het hoge aantal gevaccineerden lijken we voorlopig nog niet van corona af te zijn. Als mensen nu gaan winkelen blijven ze liever dicht bij huis, op een plek waar het niet te druk is en waar ze met eigen vervoer kunnen komen."