Utrechts gezin nog altijd vast in Kabul: 'Er wordt steeds meer geschoten, er zijn steeds meer Taliban'

Ook vandaag was het weer zeer onrustig bij het vliegveld in Kabul.
Ook vandaag was het weer zeer onrustig bij het vliegveld in Kabul. © AFP
UTRECHT - De Utrechtse familie die vastzit in de Afghaanse hoofdstad Kabul, is er ook vandaag niet in geslaagd een vliegtuig te pakken. Dat zegt Elisabeth van der Steenhoven, die vanuit Nederland de repatriëring ondersteunt, tegen RTV Utrecht.
"Het is niet gelukt. Ze zitten helaas niet in het vliegtuig. En het zal ook vanavond niet gebeuren want de avondklok is inmiddels ingegaan."
Iedereen zet alles op alles. Maar het is frustrerend dat je zo weinig kan doen.
CDA-Kamerlid Derk Boswijk
Ook vandaag was het weer een chaotische dag in Kabul. Op en rond het vliegveld werd veel geschoten. De Nederlandse regering slaagde erin 35 Nederlanders via Georgië naar Amsterdam te laten vliegen. Maar het Utrechtse gezin zit niet in dat toestel.

'Taliban rijdt langs huizen'

CDA-Kamerlid Derk Boswijk maakt zich grote zorgen om de Nederlanders die momenteel in Afghanistan zitten. "Ik krijg filmpjes door van mensen die in huis zitten en dat de Taliban langsrijden", zegt hij tegen RTV Utrecht. Boswijk benadrukt dat de Nederlandse overheid er alles aan doet mensen zo snel mogelijk weg te krijgen uit Afghanistan. "Iedereen zet alles op alles. Maar het is frustrerend dat je zo weinig kan doen."
RTV Utrecht geeft zo weinig mogelijk informatie over het Utrechtse gezin, omdat ieder detail dat wereldkundig wordt ertoe kan leiden dat de familie in Afghanistan wordt herkend. Ze zouden dan extra in de problemen kunnen komen.
Elisabeth van der Steenhoven zegt dat landen als Duitsland, Frankrijk en Amerika er veel beter in slagen mensen te repatriëren. Hoe dat kan, daar heeft ze het antwoord niet op. "Dan brand in mijn vingers aan een politieke discussie. Dat wil ik niet."
Dus gaat Van der Steenhoven donderdag opnieuw alles op alles zetten om zo veel mogelijk Nederlanders, waaronder het gezin uit Utrecht, terug te krijgen. "Ze moeten volhouden, maar het is zwaar. Er wordt steeds meer geschoten, er is steeds meer Taliban."
Verslaggever Anne-Marie Verhagen vertelt in U Nieuws over de situatie van de Nederlanders in Afghanistan.

Hulp vanuit Utrecht

Eric Schouten werkt bij het Utrechtse bedrijf Dyami, dat gespecialiseerd is in veilig reizen. Met een speciaal belteam probeert hij ongeveer 25 Nederlanders bij te staan die momenteel in Afghanistan zijn. "De internetverbinding is heel slecht, maar we kunnen af en toe even bellen. Wij proberen hen van informatie te voorzien, samen met de overheid. Niet iedereen kan minbuza.nl op internet vinden. We geven ze ook emotionele support."