Gemeente stemt in met referendum stadsuitbreiding: 'Meedenken over toekomst van de stad'

© Ulrike Nagel
UTRECHT - De gemeente Utrecht stemt voorlopig in met een referendum over de uitbreiding van de stad. Dat betekent dat de initiatiefnemers nog meer handtekeningen moeten verzamelen, willen ze dat de volksraadpleging echt doorgaat.
Een groepje bezorgde stadsbewoners vraagt zich af of het wel nuttig en nodig is dat Utrecht de komende jaren explosief groeit. De Domstad krijgt er als het aan de gemeente ligt tienduizenden inwoners bij. "Waarom moet dat eigenlijk", zei referendum-initiatiefnemer Anna Zanger eerder tegen RTV Utrecht. "En op welke manier?"

Procedure referendum

Om een referendum over de voorgenomen stadsuitbreiding mogelijk te maken, moeten de initiatiefnemers een aantal stappen zetten. Eerst waren duizend handtekeningen nodig. Dat aantal is behaald. Vervolgens moest de gemeente goedkeuring geven. Dat is vandaag gebeurd.
De laatste stap is het verzamelen van in totaal 10.000 handtekeningen. Als dat lukt voor 29 september wordt de referendumaanvraag definitief.
Het signaal dat Utrechters hierover mee willen praten nemen we serieus.
Wethouder Klaas Verschuure

Reactie gemeente

Wethouder Klaas Verschuure is verantwoordelijk voor het plan om Utrecht van 360.000 naar 440.000 inwoners te laten groeien. Hij zegt dat de stad moet meehelpen aan het oplossen van het landelijke woningtekort. Maar ook benadrukt hij dat het alle Utrechters vrij staat te pleiten voor een referendum. "Het toont aan dat Utrechters zich enorm betrokken voelen bij de toekomst van onze stad."
"Niets doen is geen optie", zegt Verschuure. Volgens de wethouder is het een feit dat er steeds meer mensen bij komen en dat Utrecht dus moet groeien. "Het signaal dat Utrechters hierover mee willen praten nemen we serieus. Het is van belang dat mensen in de stad weten dat ze altijd mee kunnen praten, denken en beslissen over de toekomst van hun stad."
Referendum-initiatiefnemer Anna Zanger vreest dat de enorme toename van het aantal inwoners ten koste gaat van de leefbaarheid in de stad. Bijvoorbeeld in de wijk Overvecht, waar veel extra woningen bij moeten komen.