Utrechts gezin leeft tussen hoop en vrees in Afghaanse chaos

UTRECHT - De evacuatie van Nederlanders in Afghanistan verloopt uiterst moeizaam. Onder meer een Utrechts gezin met een Afghaanse achtergrond leeft al dagen tussen hoop en vrees in Kabul. Ze trotseerden dinsdag de enorme verkeersdrukte en moesten langs diverse checkpoints van de Taliban om bij het vliegveld te geraken. Uiteindelijk wisten ze de rand van de luchthaven te bereiken, maar de toegangspoort bleef dicht.
"Er zijn meerdere vluchten in de lucht of in aantocht. Maar het probleem is om het vliegveld te bereiken", zegt Elisabeth van der Steenhoven. Ze werkt voor een ngo. Samen met experts, vrienden en Kamerleden probeert ze te helpen bij de evacuatie van de Nederlanders.
De tekst gaat verder onder deze tweet.
Van der Steenhoven spreekt van een zeer stressvolle situatie. "Het is heel triest. Het kostte al heel veel moeite om bij de luchthaven te komen en dat wordt waarschijnlijk alleen maar lastiger. Een deel van de Nederlanders kan nu ook niet naar huis. Maar bij vliegveld Kabul blijven is ook geen goede optie vanwege mogelijke plunderingen en aanvallen."

Geen Nederlanders in transportvliegtuig

Het lukte vanavond niet om Nederlanders met een transportvliegtuig uit Kabul weg te halen. Het toestel steeg op met slechts veertig mensen aan boord, maar daarbij ging het niet om mensen die Nederland in veiligheid probeert te brengen.
Er zijn wel lijsten van mensen die Nederland wil evacueren, maar het is volgens ingewijden in de chaos lastig om die mensen op tijd aan boord te krijgen. "De omstandigheden ter plekke zijn leidend of je mensen op tijd in het vliegtuig krijgt", laat een woordvoerder Defensie daarover weten.
Nederland is voor het gebruik van de luchthaven van Kabul afhankelijk van de beveiliging van de Amerikaanse krijgsmacht, die de luchthaven in handen heeft. De VS laten er om veiligheidsredenen volgens Buitenlandse Zaken momenteel geen Afghanen toe. Dat maakt de situatie voor mensen die Nederland het land uit wil helpen, onder wie tolken die voor Defensie hebben gewerkt, moeilijker. Het ministerie zegt hieraan te werken.

Meerdere vluchten

Eerder vandaag vertrok vanuit Eindhoven al een Nederlands vliegtuig met aan boord een ambassadeteam en militaire beveiligers. Dat toestel komt morgen na een tussenstop in Kabul aan, laat Defensie weten. De verwachting is dat het team 's middags vanaf het vliegveld aan het werk kan om te helpen bij de evacuaties.
Deze dagen zijn er nog twee Nederlandse vluchten vanuit Eindhoven. Een daarvan (een C130) is vanochtend al vertrokken en voegt zich bij een ander transportvliegtuig dat al in de regio is. Die moeten beide gebruikt worden voor een luchtbrug tussen Afghanistan en een veilig land in de regio.
Morgen vertrekt een speciale Airbus A330 MRTT met artsen en verpleegkundigen van Defensie. Zij kunnen vanuit dat veilige land de mensen die geëvacueerd zijn medische zorg verlenen. Daarna wordt het vliegtuig gebruikt voor vluchten vanuit het veilige land naar Nederland.
Gisteren kon een Nederlands evacuatievliegtuig niet landen op het vliegveld van Kabul door de onveilige situatie daar. Het was de hele dag een chaos op de luchthaven. Hordes mensen renden de landingsbaan op en probeerden zich vast te klampen aan een vliegtuig.