Bewoners Rachmaninoffplantsoen tegen de komst van een woontoren

UTRECHT - Omwonenden van het Rachmaninoffplantsoen zijn het niet eens met een idee van de gemeente om op het parkeerterrein tussen de bestaande flats nog een nieuwe woontoren neer te zetten. Ook zijn er twijfels over de verkoop van de grond - is alles wel in de haak op dit stukje Utrecht in Welgelegen?
Frans van der Velden op de parkeerplaats op het Rachmaninoffplantsoen
Frans van der Velden op de parkeerplaats op het Rachmaninoffplantsoen © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Frans van der Velden van het Belangenoverleg Buurt Welgelegen loopt langzaam over het parkeerterrein. "Hier zou een woontoren moeten komen. Van 70 meter hoog. Dat is dubbel zo hoog als deze flat hier achter ons." Hij wijst naar één van de twee flats aan het Rachmaninoffplantsoen. Er staat een oude flat en een nieuwe. Die laatste was eerst een kantoor van de gemeente - tot het werd omgebouwd tot appartementencomplex.
De bewoners van die appartementen in de hogere huursector hadden ook recht op privé-parkeerplaatsen en die kwamen er. Op het terrein moet je door een slagboom, bewoners hebben hier hun eigen parkeervak. Dat had wat voeten in de aarde, want de projectontwikkelaar moest ook zorgen voor extra groen. Na de inzet van het Belangenoverleg kwam het helemaal goed. Dachten ze.
Portaal van de nieuwe Rachmaninoff-flat
Portaal van de nieuwe Rachmaninoff-flat © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
"Er was eerder dit jaar ook gedoe vanwege de parkeerplaatsen, want een tiental bewoners had ineens geen parkeerplaats meer en de gemeente wilde ook geen vergunning afgeven. Dat was niet goed geregeld door de verhuurder. Maar goed, nu is er iets heel anders aan de hand. Nu moet er ineens een woontoren komen, terwijl hier altijd alleen maar sprake was van een parkeerterrein."
Ook Irene Sinteur is geschrokken van dit nieuwe hoofdstuk in een langdradig dossier. Zij houdt al jaren alle plannen rondom het Rachmaninoffplantsoen in de gaten, heeft alles gedocumenteerd. "Het is niet helemaal duidelijk of alles hier wel goed is geregeld. De grond voor het parkeerterrein is in 2018 verkocht door de gemeente aan de Rachmaninoff bv, een onderdeel van Egeria Real Estate. Voor 300.000 euro. Eén dag later heeft Egeria de grond doorverkocht aan Bouwinvest. Voor bijna één miljoen euro meer. Niemand heeft ons tot nu toe kunnen uitleggen hoe die hoge prijs tot stand komt. Want er stond nog steeds vast dat het een parkeerterrein zou blijven.
Het parkeerterrein van bovenaf gezien
Het parkeerterrein van bovenaf gezien © RTV Utrecht / Ulrike Nagel
Omwonenden hebben de gemeente meermaals om een reactie gevraagd op de doorverkoop van de grond, maar de gemeente antwoordde dat ze geen partij zouden zijn, omdat het om een koop tussen twee bedrijven gaat.
"Maar ook dat bleek niet helemaal juist. In maart is er een document openbaar gemaakt waaruit blijkt dat de gemeente wel degelijk toezicht mocht hebben op een mogelijke doorverkoop. Dus of de gemeente heeft hier enorm zitten slapen of het is een doelbewuste actie, ik zou hier nog steeds graag een antwoord op willen hebben", aldus Irene aan de telefoon.
Frans van der Velden is onderwijl doorgelopen naar het kleine parkje aan de rand van de twee flats - het Hommelbos. Als je tussen de bomen staat en omhoog kijkt, dan waan je je even in de Torteltuin van Pluk van de Petteflat - ook hier is het kleine parkje met de hoge oude bomen de enige groenstrook die de flats scheidt van het drukke 24 Oktoberplein.
Op het parkeerterrein zou nu een derde flat moeten komen
Op het parkeerterrein zou nu een derde flat moeten komen © RTV Utrecht
"Als er precies hier een flat komt, dan gaat dat ten koste van het Hommelbos", zegt Frans. "Dan wordt er grondwater aan onttrokken en gaat het hele ecosysteem hier naar de knoppen. De gemeente heeft weliswaar een informatiebijeenkomst gehouden, maar dat was vlak voor de vakantie en vlak voor het reces, dat vonden we ook een heel vreemd moment. We hebben ondertussen een bewonersenquête gehouden - bijna niemand ziet de bouw van een flat op exact deze plek zitten. Terwijl wij niet tegen bouwen zijn, en ook niet tegen hoogbouw, we wonen hier bijna allemaal in hoge flats. Maar doe het nou niet op deze parkeerplaatsen!"
Verantwoordelijk wethouder Diepenveen van de gemeente Utrecht is deze week nog op vakantie, laat een woordvoerder weten.