Een duet voor steigerpijp en carillon: Spinvis maakt verjaardagslied voor Domtoren

© RTV Utrecht
UTRECHT - Zal je altijd zien: op zijn 700-jarige verjaardag staat de Domtoren in die lelijke en zichtbeperkende steigers voor een renovatie. En wat doet muzikant Erik de Jong? Die schrijft als verjaardagslied voor de toren een ode aan die verfoeide metalen constructie die de Dom verhult.
Want die steigers, die zijn "nogal een symbool", zegt de muzikant die bekend staat als Spinvis. Het is lelijk en jammer, zeggen mensen. Ze ontnemen het zicht op die toren. "Dat is ook wel waar natuurlijk", zegt De Jong. "Maar dan krijg je een rondleiding van de aannemer daarboven en die man vertelt eigenlijk vol trots over z'n steigers en wat ze aan het doen zijn om dat ding weer op te bouwen. Want dat is het ook wel: dat ding valt best wel uit elkaar, om de vijftig jaar ongeveer."
En elke vijftig jaar nemen we weer de moeite om die toren te herstellen. "Er is veel verdeeldheid in de wereld deze dagen, maar zo'n Dom staat er al 700 jaar." En om de zoveel tijd neemt een volgende generatie weer de moeite om het immer vergaande gebouw te renoveren. "Als je het over verbinding hebt, vind ik dat wel een mooi symbool."

Er zit muziek in de pijpen

Nog een voordeel van die steigerpijpen: ze maken geluid. "Ik ben componist, ik zoek naar geluid en iedereen weet hoe dat klinkt", zegt Spinvis. "En belangrijk is natuurlijk: het carillon. Dan heb je twee metalen geluiden. Dan heb je al een aardig concept."
Nee, alvast een stukje van het lied horen kan niet. "We zijn nog aan het repeteren." Een voorproefje van de tekst, die samen met stadsdichter Ingmar Heytze werd geschreven mag wel:
De steigers zijn er eerst, dan volgt de toren
De steigers komen terug, de toren blijft vergaan
Op een dag is alles wat de toren was, vervangen door iets anders
mensen als jij, komen voorbij
We kijken, we wijzen en we begrijpen
De steiger staat niet om de toren, de toren is er door de steigers
voor wie kan luisteren is niet de Dom, maar de steigers het carrillion
Maandagavond 23 augustus gaat het verjaardagslied dat Spinvis schreef op uitnodiging van de Utrechtse Klokkenspelvereniging voor de Dom in première. 'Steigers' wordt voor het eerst gespeeld bovenop de Domtoren.