'Vooral nieuwe mensen leren kennen' tijdens de eerste dag van de UIT-week

UTRECHT - "Ik wil vooral nieuwe mensen leren kennen en kijken of er leuke verenigingen zijn waar ik bij kan", zegt Janine. Ze gaat een master aan de Universiteit Utrecht doen en loopt de komende dagen mee met de UIT. "Ik heb m'n bachelor in Utrecht gedaan maar toen heb ik niet echt een studentenleven gehad dus dat probeer ik nu een beetje op te bouwen", zegt ze. Om haar schouder hangt een roze UIT-tas, verschillende meiden uit haar groepjes hebben suikerspinnen en andere merchandise.
De eerste dag van de UIT-week: 'vooral nieuwe mensen leren kennen'
Grote groepen eerstejaars stromen het omheinde Griftpark in, de UIT-radio knalt door de boxen en overal in het park staan kraampjes. Studentenverenigingen en sportclubs proberen zoveel mogelijk leden te werven. Er is informatie over de stad, waar je een nieuwe huisarts kan vinden of hoe je aan een nieuwe fiets komt. Een begeleider vertelt haar groepje enthousiast over het feit dat je met je huisgenoten een wasmachine kan leasen in plaats van kopen. Een handige tip, vinden de eerstejaars.
Er lopen ook eerstejaars rond die voor het eerst gaan studeren zoals Boris. Vanuit Maastricht komt hij naar Utrecht om rechten of economie te studeren. Hij moet nog een keuze maken maar hij gaat sowieso naar Utrecht verhuizen. Hij wil de stad en vooral de mensen leren kennen. "Ik was net bij een sportvereniging, daar wil ik wel bij maar een gezelschapsvereniging lijkt me ook leuk", zegt Boris.

Anderhalve meter

De komende dagen zijn er online en offline verschillende activiteiten. Voor het fysieke deel zijn er coronaregels zoals de anderhalve meter. "Alle groepjes hebben mentoren die zijn geïnstrueerd om de anderhalve meter aan te houden. In het Griftpark is de gemeente aanwezig die gaan ook handhaven", zegt bestuurslid Merel Smeets. Er lopen crewleden met megafoons over het terrein om de deelnemers te herinneren aan de anderhalve meter.
Buiten het terrein staat ondertussen een lange rij, waar amper afstand wordt gehouden. "We hebben er meer crew en handhaving vanuit de gemeente op af gestuurd en dat zullen we de komende dagen ook doen dus hopelijk kan alles zo veilig blijven", zegt Merel.
De UIT duurt nog tot woensdag 18 augustus. De komende dagen staan er nog verschillende activiteiten op het programma. De organisatie hoopt dat elke deelnemer aan het einde van de week een vriend of vriendin heeft gemaakt zodat niemand alleen z'n studententijd in gaat.