Kip ik heb je: vangen van kippen in Zuilen blijkt nog hele klus

UTRECHT - "Kom maar: kip, kip, kip." Met die woorden en het strooien van voer lokt Trizin Hof van Hofganzen Ganzenbescherming Nederland de kippen in het Julianapark naar zich toe. In het Utrechtse park en de aangrenzende wijk Zuilen worden vandaag ruim 150 kippen gevangen.
Met de vangst komt er een voorlopig einde aan een langslepende kwestie in de wijk. Sommige bewoners werden namelijk horendol van vooral de hanen, die 's ochtends luid kukelend door de wijk trokken. Er werd een petitie gestart en uiteindelijk zag ook de gemeente in dat er een oplosing moest worden gevonden voor de uit de hand gelopen vogelpopulatie.
Nadat de kwestie jarenlang speelde, werden de kippen vandaag gevangen
Hof heeft een waar vogelparadijs in Drenthe, waar hij de kippen graag naartoe brengt. Maar dan moeten ze wel eerst worden gevangen. Met behulp van vrijwilligers in uniform bouwt hij met een gazenhekwerk een kooi. Veel omwonenden kijken belangstellend toe.

Band opgebouwd

Voor een aantal van hen zal het even wennen worden, ze hebben in de loop der jaren een band opgebouwd met de dieren. Jenny Kwakkel kent de meeste zelfs bij naam. "Dit is Kerktoren Jan", wijst ze naar een haan. "Als je tegen hem praat, dan zie je ook dat hij naar je luistert."
De vrijwilligers drijven de kippen naar de hokken
De vrijwilligers drijven de kippen naar de hokken © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
En hoezeer ze ook van de dieren houdt, ook zij snapt dat het voor iedereen goed is als de kippenpopulatie wordt teruggedrongen. Dat beaamt ook Trizin Hof: "De hoeveelheid hanen ten opzichte van het aantal hennen is enorm. Daardoor zie je dat de hennen met kale ruggen lopen. Het dierenwelzijn is hier ernstig in het geding."
Het doel van vandaag is om in ieder geval alle hanen te vangen en een flink deel van de hennen. Alleen voor 35 tot 40 hennen is er nog plek in het Julianapark. De rest moet met Hof meeverhuizen naar Drenthe.

Klus van vele uren

Die is ondertussen met zijn vrijwilligers druk bezig om alle kippen in hokken te verzamelen. "We moeten echt zorgen dat ze niet door de taxushaag weer deze kant opkomen", zegt hij tegen hen. Op meerdere plekken in het park gaan ze vervolgens aan de slag om de kippen te vangen. Daarna is er nog een hanenjacht in de wijk. Het is een klus die vele uren zal vergen.
De kippen worden verzameld in hokken
De kippen worden verzameld in hokken © RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Jenny maakt al plannen om de dieren op te gaan zoeken in Drenthe. Ze ziet de nieuwe plek al helemaal voor zich. "Dat moet een grote weide zijn, waar ze eten en verzorging krijgen. Als het koud is, kunnen ze ook naar binnen." Maar ook de hennen die in het Julianapark achterblijven, zullen niets tekort komen. "Ik blijf langskomen met een beetje voer."