Muzikale broedplaats dB's verlaat iconisch pand in Utrecht, maar neemt zijn ziel mee

Utrecht - Voor de tweede keer in het ruim 25-jarig bestaan staat het Utrechtse dB's voor een verhuizing. Een nieuwe locatie in de Cartesiusdriekhoek moet het monumentale CAB-gebouw doen vergeten. Als een uitvaart waar de overledene zelf bij is vertellen drie oudgedienden in het café bij dB's over wat het gebouw bijzonder maakt.
Als Ben Hessel dB's belt verschijnt in het telefoonschermpje Ben 'the Legend' Hessel. Sinds de oprichting oefent de gitarist met zijn bandjes (en dat zijn er nogal wat) bij dB's. Nu met 'The Morning Glory'. Britpop, zegt Hessel in een overhemd met Beatles-print aan de stamtafel naast de grote bar. "De naam is een verwijzing naar Oasis, maar er zit ook een dubbele betekenis in en het duurde even voor iedereen die hier doorhad."
"Nou, ik had hem direct door hoor", zegt André Maartens. Met uitgestreken gezicht: "het betekent ook dikke ochtend erectie." Maartens heeft überhaupt weinig moeite met schunnigheden, maar daarover later meer. Sinds 2003 werkt Maartens bij dB's, achter de bar. Hij maakte al eens eerder een verhuizing mee. "Toen waren mensen ook bang dat de sfeer verloren zou gaan."
Het bier is koud, de versterkers werken en de drums zijn goed onderhouden.
Paul den Brabander, eiganaar dB's
Maar dat gaat niet gebeuren, want de essentie van dB's verhuist gewoon mee. Eigenaar Paul den Brabander vat het zo samen: "Het bier is koud, de versterkers werken en de drums zijn goed onderhouden." Verder geeft dB's medewerkers, muzikanten en bezoekers de ruimte om zichzelf te zijn. Hessel noemt het een grote familie. Maartens: "Het zijn mensen die allemaal lekker bezig zijn met hun passie: muziek."

Kutschurft en The Spermfarts

Drummer en medewerker André Maartens wijst de concertzaal aan als lievelingsplek. "Ik heb hier zo veel muziek live gezien. Van top tot crap." Maartens speelde in het zaaltje ook met zijn eigen bandje "The Spermfarts", en is niet te beroerd die tot de 'crap' categorie te bombarderen. "We stonden in het voorprogramma van Kutschurft, die trokken toen een volle zaal." Beoordeel die metalband trouwens niet alleen op basis van de bijzondere naam. Muzieksite 3voor12 was er in 2011 bij en schreef toen: "Kutschurft is behalve een vieze grap gewoon ook een heel goede band met prima muzikanten."
De concertzaal is meer dan metal met puberale woordgrappen. In de loop der jaren hebben veel artiesten die nu groot zijn in het zaaltje gespeeld voor maximaal 150 man. Van Spinvis en Blaudzun tot The Kik. Maar belangrijker is dat het podium plaats biedt aan acts uit bijvoorbeeld de reggae, metal, punk of hiphop die bij de grotere poppodia (nog) niet aan bod komen. "In de keten van poppodia is dB's zijn heel duidelijk een belangrijke opstapplek", zegt Den Brabander.

Oefenruimte 15

Loop binnen bij dB's, voor de bar langs, de deur naast de keuken in, de lange hal door tot je aan de rechterkant terechtkomt bij oefenruimte 15. Dé ideale oefenruimte als je het Ben 'the Legend' Hessel vraagt. "Ik weet niet waarom, maar de klank is daar gewoon ideaal." En ook niet onbelangrijk: het is vanaf het opslaghok met de versterkers het kortst lopen. Maartens: "Maar het is wel verder van de bar."
De oefenruimtes zijn de kern van dB's zegt Den Brabander. Natuurlijk zijn opnamestudio Studio Moskou, het bedrijf dat licht en geluid verzorgt, en de keuken van Roots Rock Kitchen belangrijk voor de wisselwerking. "Maar het gaat voornamelijk om de combinatie van repeteren en een biertje drinken."

Koffie

Als eigenaar Den Brabander zelf zijn favoriete plek moet kiezen twijfelt hij: de koelcel voor het bier ("hadden we vroeger nooit") of de koffiehoek met gratis koffie en koekjes. Het idee voor gratis koffie pikte Den Brabander op in Londen, tijdens een inspiratiereisje. "Als je hier binnenkomt om te oefenen en je kan gratis een kopje koffie pakken. Hoe gastvrij is dat?"
Bang dat de magie van dB's verloren gaat zijn de drie mannen niet. Den Brabander: "We zitten straks ook weer op een plek waar veel gebeurt." In het CAB-gebouw is veel gedaan door vrijwilligers. "Vroeger was er weinig geld. Toen deden we een rondvraag aan mensen om te helpen." Muzikale loodgieters legden het water aan, er werd geschilderd en gesloopt. "DB's is echt een beetje van iedereen die geholpen heeft. Dat versterkt enorm. Dat kunnen we straks misschien weer gaan doen."
Ben Hessel verhuist in ieder geval mee. Hij spreidt zijn armen naar Den Brabander en Maartens. "Het is gebouw is prachtig, maar het belangrijkst zijn jullie. Dat vind ik echt hoor."
Dat dB's gaat verhuizen staat vast, wanneer ze gaan verhuizen en waarnaartoe wordt eind 2021 besloten.