150 kippen in en rond Julianapark verhuizen vandaag naar Drenthe

© RTV Utrecht
UTRECHT - De circa 150 kippen die al heel lang overlast veroorzaken in en rond het Julianapark in Utrecht, worden vandaag gevangen. Ze gaan daarna naar een opvang in het Drentse Dalen.
Begin dit jaar kwam de te grote pluimveepopulatie in en rond het Julianapark al aan het licht. Bij een telling half mei werden 85 hanen geteld, 45 hennen en 15 kuikens (145 kippen in totaal). In de omliggende straten zijn er nog meer. Er zijn ook veel meldingen over eieren en kuikens.
Door de grote aantallen gaan de kippen ook de wijk in, op zoek naar voedsel. Omdat ze gevoerd worden, blijven ze daar hangen. Het voeren van brood leidt volgens de gemeente ook tot ratten- en ganzenoverlast en kan ook tot gezondheidsklachten leiden bij de kippen. De aanwezigheid van het pluimvee zorgt volgens de gemeente ook voor verkeersonveilige situaties en overlast bij omwonenden.
Er blijven zo'n 35 à 40 hennen achter in het park. "Uit oogpunt van verkeersveiligheid zullen we de kippen vangen die zich verplaatsen van het park naar de straten van Zuilen en vice versa", meldde wethouder Lot van Hooijdonk eerder. "Wij hebben deze acties en de opvangpartij afgestemd met de Dierenbescherming om te zorgen dat de dieren goed terecht komen."