Utrechtse wijnwinkel in actie voor Duitse wijnboeren die getroffen zijn door noodweer
UTRECHT - De Utrechtse wijnwinkel Henri Bloem verkoopt speciale wijnpakketten om geld in te zamelen voor het Duitse wijngebied langs de rivier de Ahr, dat is getroffen door het noodweer vorige maand. Het noodweer veroorzaakte enorme schade, ook bij de wijnboeren. De hoger gelegen wijngaarden zijn over het algemeen nog intact, vooral het materieel en de bedrijven zelf zijn beschadigd.
Utrechtse wijnwinkel in actie voor Duitse wijnboeren
"We verkopen wijnpakketten met mooie wijnen uit de Ahr-streek en van dat pakket gaat vijfentwintig euro naar een fonds om de wijnboeren daar te helpen", vertelt medewerker Robert Jansen. De Utrechtse wijnwinkel wil in het bijzonder oud-collega Philip Prause helpen die in het gebied woont en werkt als wijnboer.
Weggespoelde wijnflessen
Philip woont op een relatief hoge plek waardoor hij persoonlijk weinig schade heeft maar het dorp waar hij woont lijkt volgens hem op een oorlogsgebied. "Mensen zaten op daken en je zag auto's door de straten drijven. Sommige huizen hadden geen dakpannen meer want dat was de enige manier voor mensen om nog hun huis uit te komen", vertelt hij via Zoom vanuit Duitsland.
Zodra het kon is hij gaan kijken bij het bedrijf waar hij werkt. "Alles zat onder een halve meter modder en alle wijnflessen en tanks waren overal naartoe gespoeld. Toen werd voor mij de ernst wel duidelijk want dat is een plek waarvan we nooit dachten dat het water zou komen", vertelt hij. Volgens Philip is zeker negentig procent van de wijnbedrijven in de regio getroffen want die worden vaak op platte stukken gebouwd. De wijngaarden zelf zijn in mindere mate beschadigd omdat ze tegen heuvels aan liggen.
Schade
Toen het water zakte werd langzaam duidelijk hoe groot de schade was. "Huizen waren er niet meer, alle bruggen waren weg, er lagen bomen en auto's op z'n kop op de begraafplaats." Sinds het noodweer is iedereen bezig met herstelwerkzaamheden. "De zooi op straat was onvoorstelbaar. Er is vijftigduizend ton aan afval afgevoerd", zegt Philip.
De wijnboeren proberen hun bedrijven zo goed mogelijk terug op te bouwen. "Oogsten kunnen we wel maar we hebben machines nodig om de druiven te verwerken. Denk aan een pers, slangen, pompen. We zijn nu heel druk bezig om dat allemaal op touw te zetten", zegt Philip. Hij waardeert de actie van de wijnwinkel dan ook zeer. "Zonder alle steun die we krijgen stonden we hier kansloos met onze handen in het haar. Dat zijn de weinige pluspunten in deze tijden waarin het af en toe echt taai is. Dat is echt broodnodig voor onze moraal."
Er zijn tot zover ongeveer dertig pakketten verkocht. Om zoveel mogelijk geld op te halen voor de getroffen wijnboeren wordt er binnenkort ook een benefiet proeverij georganiseerd en een veiling.