Eindelijk oplossing kippenoverlast Zuilen: 150 dieren worden vrijdag gevangen en naar opvang gebracht

UTRECHT - De gemeente Utrecht heeft een nieuw onderkomen gevonden voor een groot deel van de kippen in en rond het Julianapark. Ongeveer 150 dieren - vooral hanen - worden vrijdag gevangen en naar een gespecialiseerde opvangvoorziening van Hofganzen gebracht in Dalen.
Hanen in het park.
Hanen in het park. © RTV Utrecht
Begin dit jaar kwam de te grote pluimveepopulatie in en rond het Julianapark al aan het licht. Bij een telling half mei werden 85 hanen geteld, 45 hennen en 15 kuikens (145 kippen in totaal). In de omliggende straten zijn er nog meer. Er zijn ook veel meldingen over eieren en kuikens.

Scheve verhouding

Door het dumpen van met name hanen is er een scheve verhouding ontstaan tussen de hanen en hennen. Dit brengt het welzijn van vooral de hennen in gevaar; zij worden regelmatig verwond door de hanen.
Kippeninvasie in Zuilen (reportage van 25 februari dit jaar)
Door de grote aantallen gaan de kippen ook de wijk in, op zoek naar voedsel. Omdat ze gevoerd worden, blijven ze daar hangen. Het voeren van brood leidt volgens de gemeente ook tot ratten- en ganzenoverlast en kan ook voor gezondheidsklachten zorgen bij de kippen. De aanwezigheid van het pluimvee zorgt volgens de gemeente ook voor verkeersonveilige situaties en overlast bij omwonenden.
"Als we niet handelen is de verwachting dat het aantal kippen in en rond het Julianapark zal blijven toenemen, evenals het gebied waarin ze rondlopen", schrijft wethouder Lot van Hooijdonk in een brief aan de gemeenteraad.

Lastige zoektocht

De afgelopen maanden zijn meerdere scenario's onderzocht om een deel van de kippen en hanen elders onder te brengen. Vanwege het vervoersverbod in verband met de vogelgriep was dat tot voor kort niet mogelijk. Inmiddels is dat verbod opgeheven en is door heel Nederland contact geweest met opvangvoorzieningen.
Hanen in Zuilen.
Hanen in Zuilen. © RTV Utrecht
Het was een lastige zoektocht, stelt de wethouder. "Opvangvoorzieningen voor hanen zijn zeer gewild maar dun gezaaid. Ook vonden we het belangrijk een partij te vinden waar de Dierenbescherming achter staat." Volgens de wethouder krijgen de Utrechtse hanen en hennen bij de opvang in Dalen gezond voer en een beter leven dan in het park of op straat.
Er blijven zo'n 35 à 40 hennen achter in het park. "Uit oogpunt van verkeersveiligheid zullen we de kippen vangen die zich verplaatsen van het park naar de straten van Zuilen en vice versa. Wij hebben deze acties en de opvangpartij afgestemd met de Dierenbescherming om te zorgen dat de dieren goed terecht komen."
Tijdens de vangactie is de gemeente aanwezig om te zorgen dat dat voor de dieren goed verloopt. Ook is een gespecialiseerd bedrijf ingeschakeld om zo snel mogelijk eieren te komen rapen. Dat gebeurt morgen.