Recreatiezwemmer laat zich amper zien door kwakkelzomer: 'Hittegolf zeer welkom'

UTRECHT - "Het is toch zonde, die kinder- en peuterbaden zo leeg?" zegt Daniëlle Hamming van het Bosbad in Amersfoort. Buitenzwembaden in de regio hebben te maken met tegenvallende bezoekerscijfers. En dat heeft dit jaar amper te maken met corona, maar vooral met het weer.
Want de echt zomerse dagen zijn tot nu toe op de vingers van een hand te tellen. Volgens veel zwembaden zijn er daardoor tot wel 40 procent minder bezoekers dan in zomers waarin de temperatuur wel flink oploopt.
Hamming schat de daling in Amersfoort zelfs nog iets hoger in. "De exacte bezoekersaantallen heb ik niet, maar de daling is bij ons wel groter dan dat. Het is echt wel heel rustig dit jaar", zegt ze terwijl ze uitkijkt over de vrijwel lege ligweides.
Weer of geen weer, de 71-jarige mevrouw De Geus is elke dag in het Bosbad te vinden

Hittegolven welkom

Ook Ben Oskam van zwembad Lobeke in Lopik herkent die percentages. "Je krijgt normaal gesproken dagjesmensen die de hele dag blijven. Die mis ik nu wel", zeg hij. "Het zou zeer welkom zijn als er een paar hittegolven komen."
Want juist de dagjesmensen zorgen voor de extra inkomsten. "Die bestellen ook wat drinken en een ijsje", zegt Oskam. Toch is hij niet ontevreden met dit zwemseizoen. Want vorig jaar zorgden de strengere coronamaatregelen voor een nog slechtere zomer.
Lobeke ging in dat jaar twee weken later op dan in een normaal seizoen en dat kan Oskam dan ook direct terugzien in de bezoekerscijfers. "We hebben nu 8.000 bezoekers meer dan rond dezelfde tijd vorig jaar."
Wat wel prima loopt, zijn de zwemlessen en het banenzwemmen. In Lobeke moet je als je een baantje wilt trekken dan ook reserveren. "Dat wordt heel positief ontvangen", zegt Oskam. "Er zijn echt heel veel baantjeszwemmers dit jaar."

'Wel gezellig'

Dat zien ze ook 25 kilometer noordelijker in zwembad De Koet in Kockengen, zegt Ronald Schalkwijk. Op het moment dat RTV Utrecht met hem belt is het banenzwemmen net aan de gang. "Ik zal ze even tellen", zegt hij. "Één, twee, drie... Ik tel nu negentien mensen, dat is wel gezellig."
De Koet
De Koet © RTV Utrecht
Het banenzwemmen en de zwemlessen lopen ook hier goed, zegt Schalkwijk. "Maar verder valt het een beetje tegen. Vanaf 1 juli verkopen we ook losse kaartjes, maar die hebben we eigenlijk alleen de eerste week echt goed verkocht. Je zag het gister en je ziet het vandaag ook weer, het is gewoon wachten tot de weersvoorspellingen beter worden."
Al blijft het bezoek hier niet met tientallen procenten achter, vermoedt Schalkwijk. "Over zes weken kan ik pas echt zeggen hoe het ervoor staat. Maar we zitten nu al op 20.000 bezoekers. Normaal komen we ergens tussen de 25.000 en 30.000 uit." Met wat zomerse dagen, zou dat zomaar nog kunnen lukken.

Warmste buitenbad van Nederland

Weer wat verderop in het Statenbad in Oudewater heeft het bezoekersaantal zelfs helemaal geen deuk opgelopen, zegt Bas van Zuilen. Ook hier laten vooral de gezinnen het afweten, maar dat wordt vrijwel gecompenseerd door het aantal baantjeszwemmers. "We hebben een groot voordeel, de watertemperatuur is 26 graden en daarmee zijn we het warmste buitenbad van Nederland. We zitten dan nu ook ongeveer op het niveau van andere jaren."
Ondertussen trekt Damiana de Geus in Bosbad Amersfoort rustig haar baantjes. De 71-jarige is er vrijwel dagelijks te vinden. "Zwemmen is hartstikke gezond", zegt zij. "Je gebruikt al je spieren. Wat wil je nog meer in dit prachtige bad?"