Overvechtse wijkambassadeur roept iedereen op: 'Stop toch met al die plastic flesjes weggooien'

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - Ruim 260 plastic flesjes raapte hij op, en het einde is nog lang niet in zicht. Nee, Harold van der Putten kan zich best een beetje boos maken over mensen die hun troep op de grond gooien. En dan gaat het hem vooral om de kleine frisdrankflesjes zoals van Coca Cola, Pepsi en AA-drink. Sinds 1 juli zit er statiegeld op die flesjes maar niemand lijkt dat te weten. Daarom roept hij nu iedereen op om het plastic afval te gaan inzamelen. En de gemeente Utrecht is maar wat blij met deze 'wijkambassadeur'.
Overvechtse wijkambassadeur: 'Stop met flesjes weggooien'
Twee weken. Zo lang deed Van der Putten erover om een grote vuilniszak te vullen met weggegooide limonadeflesjes. Zijn werkterrein is met name Park De Gagel in het Utrechtse Overvecht. Hier maakt hij al jaren schoon: "Vanwege de dieren, maar ook vanwege de kinderen die hier spelen. Om ze toch een veilig gevoel te geven."

'Slechte zaak'

Maar de laatste weken is Van der Putten vooral veel tijd kwijt met het opruimen van weggegooide flesjes. Die komt hij overal tegen, in perken en op straat. "Dat is een slechte zaak want als je het inzamelt dan kan het hergebruikt worden."
Ik wil dat veranderen, door te doen, door het te promoten en door flesjes op te rapen.
Harold van der Putten, wijkambassadeur
Dat er zoveel flesjes worden weggegooid, verbaast Van der Putten. Sinds juli zit er statiegeld op en zijn ze dus geld waard. Maar dat weten de meeste mensen niet. "Ik vind dat een slechte zaak, want het is heel kort in het nieuws geweest. Ik wil dat veranderen, door te doen, door het te promoten en door flesjes op te rapen."
De tekst gaat door onder de foto.
Dit zijn statiegeldflesjes maar dat weet bijna niemand.
Dit zijn statiegeldflesjes maar dat weet bijna niemand. © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Ook vraagt hij instellingen in de buurt om een poster af te drukken en op te hangen. "De ene reageert enthousiast en de ander niet. Maar de meesten willen graag helpen."

Wijkambassadeur

De dadendrang van Van der Putten ontgaat anderen niet. Tijdens het schoonmaken, spreken buurtbewoners hem aan om te laten weten dat ze bewondering hebben voor zijn activiteit. Ook krijgt Van der Putten steun van de gemeente Utrecht. Awad Elarbab is bewonersverbinder namens de gemeente. Hij heeft 33 wijk-ambassadeurs onder zich zoals Van der Putten, die belangeloos maatschappelijk werk doen voor hun buurt. "Het zijn mensen die zich soms dagelijks inzetten voor hun wijk", zegt de bewonersverbinder.
Ik wil graag opkomen voor een goede wijk. Ik wil problemen aanpakken en omdraaien in iets positiefs.
Harold van der Putten, wijkambassadeur
Elarbab: "Zij weten heel goed wat er speelt en kunnen de verhalen uit de wijk het beste delen." De verbinder is heel blij met van Van der Putten want zo blijft de wijk netjes. En Van der Putten is op zijn beurt een trotse wijkambassadeur. "Ik wil graag opkomen voor een goede wijk. Ik wil problemen aanpakken en omdraaien in iets positiefs."
Wijkambassadeur Harold 'wil opkomen voor goede wijk'
Wijkambassadeur Harold 'wil opkomen voor goede wijk' © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel