Minder ongelukken met dieren op het spoor

© Michael Gaida/Pixabay
UTRECHT - Het aantal incidenten met dieren op het Nederlandse spoor is in de afgelopen paar jaar met zo'n 10 procent gedaald, zegt een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail na berichtgeving in De Telegraaf. In 2017 waren er 1035 incidenten, in de jaren erna waren dat er respectievelijk 1024 en 982.
In 2020 werden 934 beesten aangereden of bijna aangereden op het spoor. Deze aanrijdingen leiden vaak tot vertragingen. De kadavers van de dieren moeten eerst worden verwijderd voordat de dienstregeling hervat kan worden. Vaak gaat het om koeien, honden, schapen, vossen, vogels of herten.
"Ook als het dier niet is aangereden, moet de machinist toch gaan kijken of er iets geraakt is. Dat leidt dan alsnog tot vertraging", aldus de woordvoerder.
De daling van het aantal incidenten in 2020 komt volgens de woordvoerder niet per se omdat er in dat coronajaar minder treinen reden. "Een groot deel van de treinen reed wel, en daarbij hebben we gerichte maatregelen genomen, zoals het plaatsen van hekwerken op strategische plekken." Ook voerde ProRail gesprekken met boeren over hun afrastering rondom de weilanden en bouwt de spoorbeheerder ecoducten of speciale dierenroutes onder het spoor door.
Met hekwerk lukt het echter niet om aanrijdingen met vogels te voorkomen. "Dat blijft een uitdaging. We zoeken nog naar een soort innovatie om dat te voorkomen", aldus de woordvoerder.