GGD-punt om buitenlandse vaccinatiebewijzen om te zetten loopt over en breidt volgende week uit

UTRECHT - Een vaccinatiebewijs uit een land buiten de Europese Unie is in Nederland niks waard. Om de vaccinatiebewijzen om te zetten naar een geldig Nederlands bewijs, opende de GGD regio Utrecht vorige week een speciaal servicepunt in het stadskantoor. Sinds de opening zijn alle afspraken volgeboekt en is de GGD genoodzaakt volgende week al uit te breiden.
Grote drukte bij omzetten internationale vaccinatiebewijzen
"We hebben honderdvijftig afspraken per dag beschikbaar en die worden op dit moment allemaal gevuld", vertelt Tessa Rijntalder van de GGD. "We breiden volgende week onze openingstijden uit en we gaan ook in de weekenden open", zegt ze.
Op dit moment is het alleen in Utrecht mogelijk om een vaccinatiebewijs om te zetten. "Het is natuurlijk niet onze kerntaak. We sporen het virus op, beschermen mensen tegen het virus en doen bron- en contactonderzoek. Maar we wilden deze mensen niet tussen wal en het schip laten vallen dus we vonden het belangrijk om deze taak op te pakken", zegt Rijntalder.

Amerika en BES-eilanden

De GGD ziet vaccinatiebewijzen van over de hele wereld. De meeste aanvragen worden gedaan door mensen die zich in Amerika of op de BES-eilanden hebben laten vaccineren. "Ik denk dat daar veel Nederlanders werken, stage hebben gelopen of enige tijd verbleven dus dat is de grootste reden dat er toestroom uit die landen is", zegt Rijntalder

Controle

Het is een hele klus om alle gegevens goed te controleren, niet iedereen die een aanvraag doet krijgt zomaar een vaccinatiebewijs mee. "Er zijn strenge voorwaarden opgesteld door het ministerie", legt Rijntalder uit. "Zijn ze gevaccineerd met het juiste vaccin? Is dat vaccin goedgekeurd door de gezondheidsraad? Daarnaast is het belangrijk dat de vaccinatie in het land waar het gezet is ook goed geadministreerd is. Pas als we alle papieren op orde hebben, kunnen we overgaan tot de registratie."
Er zijn geen exacte cijfers over het aantal aanvragen dat wordt geweigerd. De meest voorkomende redenen om een aanvraag af te wijzen is het type vaccin en het type documentatie dat mensen hebben.