Op jacht naar waterplanten in het nieuwe deel van de Utrechtse singel

© RTV Utrecht / Iris Tasseron
UTRECHT - Gewapend met een hark lopen onderzoekers Dirk Eeuwes en Melanie Boonstra langs het nieuwe deel van de singel in de stad Utrecht. Ze zijn op jacht naar waterplanten, want die zijn belangrijk voor de kwaliteit van het water in de singel.
Het is de eerste keer dat de twee onderzoekers van advies- en ingenieursbureau TAUW een zogeheten ecoscan uitvoeren en dat gaat gewoon met een huis, tuin en keukenhark aan een touwtje vertelt Melanie Boonstra. "Je bent natuurlijk middenin de stad, dus je moet je op een makkelijke manier van A naar B kunnen verplaatsen. Het is hier vaak moeilijk parkeren, dus daarom doen wij dit met een hark en over het algemeen blijft dat wat in het water groeit ook aan die hark hangen."
Gewapend met een hark op jacht naar waterplanten in de singel van Utrecht
Haar collega Dirk Eeuwes gooit de hark in het water en trekt 'm naar de kant met een touw. Zo simpel is het dus. Niet alle planten blijven aan de hark hangen. Eeuwes: "Dit is grof hoornblad en die komt best wel vaak voor, dus helaas geen bijzondere waterplant."

Waterkwaliteit

Het onderzoek is een opdracht van de gemeente Utrecht en het waterschap. Sita Vulto van het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden: "Als gemeente en waterschap werken we samen om de watergangen in stedelijk gebied ecologisch gezond, biodivers en klimaatrobuust te houden. Deze metingen zijn nodig om te kijken of we op schema liggen."
Stromend water door de stad met een grote diversiteit aan waterplanten is goed voor de kwaliteit van het water, maar zwemmen is nog niet zo'n goed idee. Vulto: "Ik zou alleen zwemmen in de aangewezen zwemwaterlocaties. Maar ik zou zo zonder probleem in een kano stappen en eventueel omgaan. Daar word je ook nat van."
Onderzoeker Eeuwes laat een heel klein stukje groen zien. Het is kroosvaren en die ziet hij en zijn collega Boonstra liever niet. "Dat is eigenlijk een exotische waterplant en daarmee kunnen hele watergangen dicht groeien. Maar in deze hoeveelheid is het niet zo gevaarlijk, ook omdat het water hier stroomt, dus dan spoelt ie weg. Het kan wel mogelijk zijn dat deze plant in de luwere delen kan ophopen."