Gifschip ligt nog in Utrechtse haven, schipper wil niet vertrekken

Het schip ligt in de haven in Lage Weide
Het schip ligt in de haven in Lage Weide © ANP
UTRECHT - Het schip de Coby, waar een verhoogde concentratie van de giftige stof fosfine is gemeten, blijft vooralsnog liggen in Lage Weide in Utrecht. Rijkswaterstaat wil het schip daar weg hebben, maar de schipper van de Coby wil niet vertrekken.
Hetzelfde probleem speelt ook bij schepen in Zwolle en Veghel. Volgens een woordvoerder van de Algemeene Schippersvereeniging trekken de drie schippers gelijk op en hebben ze verschillen argumenten om niet te willen uitvaren. ''Als je eerst van het schip af moet omdat het onveilig is ga je daarna niet vrolijk varen'', legt een woordvoerder uit.
Verder vinden de schippers de voorwaarden niet afdoende, zegt de schippersbond. ''Ze moeten hier kosten voor maken en willen daar gewoon voor vergoed worden.'' De bond ziet de urgentie ook niet zo om de gifschepen op stel en sprong te laten vertrekken. ''We weten allemaal dat fosfine vrij snel afbreekt. Als je dat zijn werk maar laat doen hou je een veilig product over. Waarom zou je dan nu met je schip weg moeten als je niet vreselijk in de weg ligt?''
Rijkswaterstaat wil dat de schepen naar Amsterdam gaan. Een woordvoerder zegt dat er ook al voorbereidingen voor getroffen zijn. Of en wanneer de schepen vertrekken, blijft vooralsnog onduidelijk.

Fosfine

Fosfine wordt gebruikt om ongedierte uit de lading te houden en is verboden in Nederland. Het zat in tarwe die vanuit een vrachttrein uit Polen is overgeslagen op de drie schepen. Onduidelijk is wat er gaat gebeuren nu de schippers weigeren uit te varen.