Utrechtse plantenwinkel mag tóch bloemen uitstallen: 'Ik ben dolblij'

© Rood & Bloem
UTRECHT - Goed nieuws voor plantenwinkel Rood & Bloem aan de Utrechtse Springweg. Vorige week zat eigenaresse Carolien Rutgers nog in zak en as, omdat handhavers van de gemeente haar te verstaan hadden gegeven dat ze haar geliefde uitstalling van planten en bloemen buiten de winkel naar binnen moest halen op straffe van een boete. Op dat besluit komen ze nu terug.
De bloemetjes kunnen weer buiten gezet worden, letterlijk en figuurlijk. "Ik vond het heel spannend dat mijn verhaal van de week zo in 'the picture' stond. Normaal straal ik liever positiviteit uit. Maar ik ben dolblij dat het zo heeft uitgepakt."
Carolien Rutgers baalde vorige week ontzettend toen ze van boa's te horen kreeg dat ze de planten die altijd buiten haar groenrijke zaakje staan niet langer mocht uitstallen.
"We werken zo hard om de stad gezellig te maken. Bovendien is dit toch niet uit te leggen, in tijden van klimaatverandering?", vertelde ze afgelopen zaterdag nog over het besluit van de gemeente. "Ik noem dit mijn voortuintje, het is echt een stadstuintje met heel veel groen. Iedereen staat er even stil om te kijken en foto's te maken. Een groot deel van mijn klanten komt zo binnen."

Overweldigend

Het binnenhalen van de planten zou dan ook funest zijn, vreesde de ondernemer. Maar vandaag belde de gemeente met goed nieuws. "Het is echt overweldigend en indrukwekkend hoeveel het teweeg heeft gebracht. Ik wist zelf niet dat dit bericht zoveel mensen zou bereiken."
Rutgers mag maximaal 1 meter aan planten en bloemen buiten haar winkel uitstallen. "Vanaf morgen mag ik meteen weer naar buiten. Ik heb karren gekocht van 70 centimeter, dus die passen precies binnen die meter. Daar kan ik mijn planten weer gezellig buiten zetten. Want zeg eens eerlijk, wat is nou een plantenwinkel zonder bloemetjes of planten buiten, dat bestaat toch niet?!"
Carolien Rutgers moest vorige week haar planten buiten weghalen, nu komt de gemeente daarop terug.