OM eist 5 maanden cel voor Engelsman die vanuit het niets jonge vrouwen in Utrecht sloeg

© Michiel van Veluwen
UTRECHT/DRIEBERGEN-RIJSENBURG - Het Openbaar Ministerie eist vijf maanden cel voor een 29-jarige Engelsman die vorig jaar in Utrecht vanuit het niets vijf jonge vrouwen heeft geslagen. De vrouwen kregen klappen of stompen tegen hun hoofd of in hun buik als hij voorbijfietste. Een van hen werd van haar fiets getrapt.
De meeste slachtoffers waren rond de 20 jaar oud, maar er was ook een meisje van 13 bij. De verdachte, die in Driebergen woont, werd in december aangehouden na vertoning van bewakingsbeelden van een aantal van de mishandelingen in het opsporingsprogramma Bureau Hengeveld.

Meisje van 13

De reeks mishandelingen waarvan Chris A. wordt verdacht begon op 7 juli vorig jaar. Een 13-jarig meisje liep met haar moeder op het Janskerkhof in Utrecht toen een man op de fiets er langs wilde. Omdat er weinig ruimte was, ging zij achter haar moeder lopen. Maar desondanks beukte de man met zijn elleboog in haar buik toen hij passeerde. Door de klap werd zij flink duizelig en liep zij een dag lang met hoofdpijn.
Een maand later, op 4 augustus, werd een jonge vrouw die op het fietspad in de Nobelstraat reed, geslagen door een spookrijdende tegenligger. Hij bleef stilstaan en toen zij passeerde kreeg zij een stomp in haar gezicht. Haar bril was kapot en haar tanden waren door haar lip geslagen. Ook begon haar wang te gloeien van de pijn.

Nog drie vrouwen geslagen

Vier dagen later zou A. opnieuw een vrouw hebben mishandeld. Zij fietste vanuit de binnenstad door de Daalsetunnel, toen een man naast haar kwam fietsen en naar haar voeten staarde. Toen zij een andere kant opging kreeg zij een slag tegen haar achterhoofd. Later die maand werd een fietsster tegen haar voorhoofd geslagen op de Briljantlaan. De klap was volgens de vrouw enorm pijnlijk, omdat de fietsende dader een voorwerp in zijn handen had gehad of een ring droeg.
Op 4 december zou de Engelsman zijn laatste slachtoffer hebben gemaakt. Een vrouw op de 't Goylaan werd aangesproken door een man op een fiets. Zij kon hem niet verstaan, maar voor zij het wist ging zij hard onderuit toen hij tegen haar voorwiel trapte. De vrouw liep schaafwonden aan haar gezicht en haar handen op.

Woede en stress

Chris A. kwam vandaag niet bij zijn eigen rechtszaak opdagen, maar hij verklaarde na zijn aanhouding bij de politie dat hij psychische problemen heeft. Hij zou aan woede- en stressaanvallen lijden en het slaan zou een uitlaatklep zijn. De officier van justitie wilde weten waarom hij het specifiek had voorzien op jonge vrouwen, maar dat bleef door zijn afwezigheid onbeantwoord. Bij de politie zei hij wel dat hij spijt had.
Ook in gesprekken met een psycholoog vertelde A. niet waarom hij de vrouwen had geslagen. Volgens de psycholoog is de Engelsman bovengemiddeld intelligent en zijn er geen aanwijzingen voor stoornissen. Ook in zijn vaderland is hij al vaker veroordeeld voor mishandelingen en bedreigingen. Voor de officier van justitie toont dat aan dat de kans op herhaling groot is en dat een onvoorwaardelijke celstraf op zijn plaats is.

Behandeling

Ook advocaat Ausma wist niet waarom zijn cliënt niet naar de rechtbank was gekomen. Hij had hem vorige week nog gesproken. Toen de politie A. verhoorde over de verschillende verdenkingen zei hij eerst dat hij zich niets herinnerde, maar kort daarna bekende hij. Volgens advocaat Ausma is er in twee gevallen, waar geen beelden van zijn, reden om te twijfelen aan zijn schuld. Maar volgens het OM zijn de manier van handelen en het signalement dat de vrouwen van de dader en zijn fiets gaven voldoende bewijs.
Advocaat Ausma vindt het vooral belangrijk dat zijn cliënt wordt behandeld voor zijn psychische problemen. Hij pleitte bij de rechters voor een gevangenisstraf ter lengte van de 78 dagen die A. na zijn aanhouding in voorarrest heeft gezeten. De rest zou voorwaardelijk moeten zijn, zodat zijn cliënt onder toezicht van de reclassering psychische hulp kan krijgen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak. Als het aan de officier van justitie ligt, gaat A. dan direct achter slot en grendel als hij tot een celstraf wordt veroordeeld. Maar dan moet hij wel eerst worden gevonden.