Utrechtse boa's blij met bodycam in standaarduitrusting: 'Zorgt voor minder agressie'

BOA's in opleiding. Foto ter illustratie.
BOA's in opleiding. Foto ter illustratie. © RTV Utrecht
UTRECHT - Boa's in Utrecht lopen voortaan standaard met een bodycam rond. De afgelopen periode werd de camera op het vest al als proef gedragen. Dat beviel zo goed, dat de bodycam vanaf deze maand tot de standaarduitrusting van de handhavers behoort.
Boa's voelen zich met de camera veiliger dan voorheen, zegt Richard Gerrits, voorzitter van vakbond BOA ACP. "We zien helaas dat er steeds meer agressie wordt geuit, ook richting politiemensen. Een bodycam helpt dat die agressie minder wordt."

'Corona-frustratie'

Gerrits meent dat boa's het 'gezicht lijken te worden van corona-frustratie'. "We zien kortere lontjes bij mensen. Het lijkt wel of de boa daar de rekening voor moet betalen." De camera staat altijd op stand-by en kan gestart worden als de situatie dreigt te escaleren. De handhavers moeten het wel aangeven wanneer de bodycam gestart wordt.
Een bodycam kan ook helpen bij een veroordeling, wanneer mensen agressie gebruiken. "Dat kan het duwtje in de goede richting geven", legt Gerrits uit. "Mensen gedragen zich beter. En dan kom je misschien wel tot een fatsoenlijk gesprek met een burger die beboet wordt."
En het werkt van beide kanten, vult Gerrits aan. "Als een boa niet heeft gezegd dat je een boete kan krijgen bijvoorbeeld, kan dat ook nagekeken worden. Dus van beide kanten is het wenselijk."