Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

RIVM gaat vaker rioolwater onderzoeken op aanwezigheid coronadeeltjes

BILTHOVEN - Het RIVM gaat vaker onderzoek doen naar deeltjes van het coronavirus in het rioolwater. In plaats van één à twee keer per week wordt het dan drie of vier keer per week onderzocht. Daardoor moet eerder duidelijk worden waar het coronavirus oplaait. GGD's kunnen dan vlugger in actie komen.

De afgelopen weken toonden de rioolwatermonsters al aan dat er een opleving van het virus was voor die daadwerkelijk werd vastgesteld door het toenemende aantal besmettingen. In het rioolwater is het virus namelijk al te zien voor mensen ziek worden.

In september vorig jaar ging RTV Utrecht langs bij een onderzoeker die in het rioolwater zoekt naar coronadeeltjes. Hij legde uit hoe het werkt. "Het duurt een paar dagen voordat mensen last krijgen van symptomen, maar het virus is dan al dagen in hun ontlasting terug te vinden", vertelde hij. "Zo zagen we in maart een grote stijging van de concentratie van het coronavirus in het rioolwater, ongeveer een week voor het aantal besmettingen toenam. Dus een vroege waarschuwing van het riool voor het coronavirus."

Lees meer: Wetenschappers in Nieuwegein zien toename coronavirus in rioolwater

Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden steunt het plan van het RIVM. "Als we het coronavirus in een vroeg stadium ontdekken, kunnen we eerder anticiperen op de situatie. Daarom is het goed nieuws dat het RIVM nog vaker het rioolwater gaat onderzoeken."


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Lees ook
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -