Gemeente sluit flatwoning Kanaleneiland uit angst voor nieuwe aanslag, sommige bewoners durven niet terug

© Koen Laureij
UTRECHT - De aanslag die maandag werd gepleegd op een flat in de Utrechtse wijk Kanaleneiland, was zeer waarschijnlijk specifiek gericht op één van de bewoners. De gemeente denkt dat er een link is met de georganiseerde misdaad en sluit een nieuwe gerichte aanslag niet uit. Daarom wordt dit specifieke huis voor drie maanden gesloten.
In een brief aan de gemeenteraad schrijft locoburgemeester Lot van Hooijdonk dat dit besluit is genomen om de veiligheid van andere flatbewoners te beschermen. Bij hen leeft een groot gevoel van onveiligheid, sommigen zouden niet meer terug naar huis durven.

Onduidelijk om welke persoon het gaat

Wie de persoon is op wie de aanslag zou zijn gericht, is niet bekend. "Ik kan u niet in detail informeren over de precieze informatie waarop ik dit besluit baseer", schrijft Van Hooijdonk. Het besluit om het huis te sluiten is genomen na overleg met politie en justitie.
In de nacht van zondag op maandag ontplofte in de flat op de Alexander de Grotelaan een explosief. Niemand raakte gewond, wel was de materiële schade erg groot. Sommige bewoners konden pas dagen later naar huis.
In hoeverre kan je uitsluiten dat die daders zo iets nog een keer proberen, ook al is dat huis gesloten?
Anonieme bewoonster
Camerabeelden laten zien dat de aanslag in ieder geval is toe te schrijven aan één man die met een petje en een tas de flat binnenliep. Hij rolt een soort lint uit en rent even later hard weg. Het is onduidelijk of hij alleen handelde.
Dinsdag werd een 26-jarige verdachte aangehouden, maar hij is inmiddels vrijgelaten. Het is onduidelijk of hij nog als verdachte geldt.

Niet iedereen wil terug

De aanslag leidt tot veel angst bij andere bewoners van de flat. Een vrouw vertelt aan RTV Utrecht dat haar ouders, die in de flat wonen, niet terug durven. Op dit moment verblijven ze in het Van der Valk-hotel langs de A12. "In hoeverre kan je uitsluiten dat die daders zo iets nog een keer proberen, ook al is dat huis gesloten?", zegt de vrouw, die niet met haar naam genoemd wil worden. "Het is beangstigend."
Ook is de vrouw ontevreden over de hulp die haar ouders krijgen van de gemeente en woningbouwvereniging Bo-Ex. "Er is veel gedoe met die hotelkamer. We hoorden dat we hier weg moesten omdat er geen kamers meer zouden zijn, maar dat bleek later weer niet te kloppen. Veel moeten we via via horen. En we zouden volgende week terug moeten, maar er zitten enorme scheuren in het plafond."
De vrouw kent de bewoner van het huis dat nu door de gemeente is gesloten, maar niet goed. "We zeiden alleen goeiedag. Maar zijn nooit bij hem binnen geweest."
De wegrennende verdachte op beelden van een bewakingcamera.
De wegrennende verdachte op beelden van een bewakingcamera. © Anoniem