Oud-arts UMC Utrecht als corona- én waterpolo-expert actief op Spelen in Tokio

Waterpolodames bij het wedstrijdbad in Tokio.
Waterpolodames bij het wedstrijdbad in Tokio. © Olaf Kraak, ANP
UTRECHT - De Olympische Spelen zijn nog steeds in volle gang in Tokio en iemand die er in Japan voor zorgt dat alles op rolletjes loopt, is Andy Hoepelman. De oud-UMC arts is in Japan deze dagen druk in de weer om het waterpolo in goede banen te leiden en werkt er als Covid19-adviseur.
Hoepelman helpt op het toernooi als vertegenwoordiger van internationale zwembond FINA bij het begeleiden van scheidsrechters. Maar vanwege het coronavirus wordt hij regelmatig herinnerd aan zijn werk als internist-infectioloog bij het UMC Utrecht, waar hij onlangs met emeritaat ging. "Ik ben primair hier als waterpolo-expert maar er wordt binnen de zwemdisciplines veel gebruikgemaakt van mijn medische kennis rondom covid."
Dankzij 'strikte protocollen' en 350.000 afgenomen coronatests is de corona-uitbraak onder sporters in Tokio volgens de arts onder controle. "Als je kijkt: er zijn tot gisteren 25 atleten positief getest. Dat is 0,02 procent. Dat is heel weinig. En ook als je kijkt naar het totaal aantal testen van mensen die betrokken zijn bij de Spelen dan zijn er ongeveer 200 positief, waarvan er 110 uit Japan komen. Want je zit hier wel in het opstijgende deel van de epidemie, vergelijkbaar met Nederland drie weken geleden."
De betrekkelijk rustige situatie rond corona zorgt ervoor dat Hoepelman zich kan richten op het waterpolo. Want corona of niet, hij is van plan het hele toernooi uit te zitten. "De laatste dag van de Spelen ga ik terug. Ik blijf nog even!"