Bingo FM Bingo FM Bingo FM Bingo FM

- advertentie -

Serie-inbreker krijgt 4 jaar cel voor maandenlange strooptocht langs Utrechtse woningen

UTRECHT - Een 47-jarige man uit Utrecht die ondanks een groot aantal eerdere veroordelingen en een langdurige behandeling voor veelplegers aan de lopende band inbraken blijft plegen, is door de rechtbank tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld.

Het Openbaar Ministerie verdacht Hassan C. onder meer van dertien woninginbraken in en rond de stad Utrecht en een mislukte poging. De rechtbank vindt het bewezen dat hij negen van die inbraken heeft gepleegd. Ook is er voldoende bewijs voor een poging waarbij hij op heterdaad werd betrapt en de bewoners bedreigde met zware mishandeling. Bij andere verdenkingen staat onvoldoende vast dat C. de dader was, vindt de rechtbank.


Gevoel van onveiligheid


C. zat tot mei vorig jaar vast in het kader van een ISD-traject voor veelplegers. Volgens de rechters heeft hij direct daarna bijna 7 maanden lang een strooptocht langs woningen gehouden, op zoek naar waardevolle spullen. De Utrechtse rechtbank neemt het hoog op, omdat inbraken bij de bewoners materiŽle schade en overlast veroorzaken. En bij omwonenden en de samenleving in het algemeen zorgt het voor veel onrust.

Daarnaast is het volgens de rechters vooral een inbreuk op het gevoel van veiligheid en privacy van de bewoners. De ervaring leert dat slachtoffers zich na inbraken nog lange tijd nadien onveilig voelen, dat bleek ook uit verklaringen van een aantal bewoners. De rechtbank neemt het Hassan C. extra kwalijk dat hij niet schroomt om te dreigen met geweld als hij betrapt wordt. Ook dat zorgt ervoor dat mensen zich onveilig voelen.

Lees ook: OM koppelt Utrechtse veelpleger aan 14 woninginbraken binnen half jaar en eist 6 jaar cel


Illegaal in Nederland


De officier van justitie had zes jaar cel tegen de inbreker geŽist. Maar de rechtbank besloot tot een lagere straf, omdat niet alle verdenkingen zijn bewezen. Daar komt bij dat de man al jarenlang illegaal in Nederland verblijft en daarom niet in aanmerking komt voor een voorwaardelijke straf en begeleiding door de reclassering. Hij zou na zijn straf uitgezet moeten worden, maar zijn vaderland Marokko wil hem niet terug hebben.

Het is volgens de rechtbank daarom waarschijnlijk dat hij zijn hele gevangenisstraf zal moeten uitzitten. En niet zoals gebruikelijk na twee derde van zijn straf voorwaardelijk wordt vrijgelaten.

Hassan C. en het Openbaar Ministerie hebben twee weken de tijd om tegen het vonnis in beroep te gaan, als zij het er niet mee eens zijn.


Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Nieuwsoverzicht uit de Domstad

- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -