Ouders skateboardster Keet Oldenbeuving trots op dochter: 'Komen nog mooie dingen aan'

UTRECHT/ZEIST - Doodmoe is hij, na een nacht doorhalen voor de televisie, de vader van de Utrechtse 'Skatekeet'. Keet Oldenbeuving uit Utrecht kwam vannacht in actie bij de Olympische Spelen. Ze wist de finale net niet te halen. Toch zijn haar ouders enorm trots op haar prestaties in Tokio. "Dit was wat ze hoopte, dit precies. Ik ben trots, zeker weten", zegt haar vader die de wedstrijd van zijn dochter thuis volgde via de tv.
Keet Oldenbeuving in het Utrechtse Griftpark.
Keet Oldenbeuving in het Utrechtse Griftpark. © RTV Utrecht
Het onderdeel 'street' laat vooral de technische variant van het skateboarden zien. In een betonnen traject staan obstakels zoals leuningen, muurtjes en trappen. Daar kunnen de skateboarders hun eigen trucs laten zien, die door een vakjury worden beoordeeld.
Keet Oldenbeuving stond na de eerste heat bovenaan en hoopte dat het genoeg was voor een finaleplaats, maar de wereldtop moest toen nog komen. Ondanks dat ze werd uitgeschakeld, genoot ze van de wedstrijd. "Ik vond het supervet. Het was echt een droom om hier te rijden. Niet alles lukte, maar ik heb wel plezier gehad en dat is altijd goed. Ik probeerde nog een paar moeilijke tricks om een hogere score te krijgen, maar het lukte helaas niet."

Zo dichtbij

De pas 16-jarige Oldenbeuving zette wel twee goede runs neer, maar drie van haar vijf tricks mislukten. Met de waarderingen van haar twee gelukte tricks kwam ze uit op 8,70 punten, te weinig voor een plek in de finale.
"Eén extra handeling en ze was erbij geweest", zegt vader Henno Oldenbeuving. Hij denkt niet dat er teleurstelling is bij Keet nu de Spelen voor haar voorbij zijn. "Zeker niet, zeker niet! Dit is het gewoon, dit is het niveau op dit moment. Zo dichtbij."

5e plek voor Roos

Roos Zwetsloot uit Zeist haalde de finale wel en liet in eerste instantie een vlekkeloze truc zien, maar viel daarna bij een paar andere pogingen. Ze viel daardoor buiten de prijzen en behaalde de vijfde plaats. Het goud was voor de Japanse Momiji Nishiya, het zilver ging naar de Braziliaanse Rayssa Leal. Beide skateboardsters zijn pas 13 jaar oud en zijn daarmee meteen de jongste medaillewinnaars ooit op de Spelen.
"Het was mooi geweest om er met een medaille vandoor te gaan, aan de andere kant een vijfde plaats is ook niet niks", zei Roos na afloop tegen de NOS. Ze noemde het toernooi "spannend, heet, maar vooral ook leuk".
Skateboardster Roos Zwetsloot over haar prestatie in Tokio
Roos en Kate willen zich nu richten op de volgende Spelen, die over drie jaar in Parijs worden gehouden. "Mooie dingen komen er nog aan in Parijs", zegt vader Henno Oldenbeuving.