De Parade (op 1,5 meter) terug na afwezigheid: 'Fijn dat het op een manier kan doorgaan'

UTRECHT - Liefhebbers van fraaie toneelvoorstellingen, bijzondere muziekshows en (laten we eerlijk zijn) een koud glas rosé kunnen hun hart vanaf vandaag weer ophalen want De Parade is weer terug in Utrecht. En dat mag best een prestatie heten, want het zag er het afgelopen jaar slecht uit voor het rondreizende theaterfestival. Dankzij financiële steun van onder meer de gemeente Utrecht, en een boel creativiteit, staat er nu toch een festival. "We kunnen niet wachten. Het is heel fijn dat het dit jaar in ieder geval op een manier kan doorgaan."
Dat er iets georganiseerd kan worden op het vaste festivalterrein naast treinstation Utrecht Centraal was zeker niet vanzelfsprekend. Want hoe giet je een theaterfestival dat bekendstaat vanwege zijn losse sfeer en door elkaar krioelende bezoekers in een vorm die voldoet aan de huidige coronaregels?
Dat vereiste inderdaad flink wat puzzelwerk en aanpassingen, erkent Nadine van Pinxteren van De Parade. "Normaal staan er twaalf theatertenten. Nu hebben we alleen de vier grootste theatertenten neergezet. En in plaats van tribunes zijn er tafeltjes op anderhalve meter. Je ziet dan twee voorstellingen en je krijgt er een diner of hapjes bij." Bezoekers moeten zich via de website van De Parade inschrijven voor een programma. "Je kunt dus niet zomaar aanwaaien en het terrein op voor een drankje, je moet je wel vooraf aanmelden."
Omdat bezoekers vooraf reserveren, op een vaste plek zitten, anderhalve meter afstand houden, en de tenten niet volledig gevuld zijn, voldoet De Parade aan de huidige coronaregels.
Parade terug in Utrecht

Steun

Vorig jaar kon De Parade niet doorgaan vanwege de coronacrisis. De organisatie kwam daardoor in de financiële problemen. In april schoten de gemeentes Utrecht, Amsterdam, Rotterdam en Den Haag te hulp: ze maakten 425.000 euro vrij om het festival te behouden. Normaal krijgt het festival geen subsidie en daarom kwam het niet in aanmerking voor de standaard coronasteun.
Van Pinxteren is dankbaar voor de hulp: "Utrecht is erg meewerkend geweest het afgelopen jaar, dus dat is heel fijn. De steun van de G4 (de vier grote gemeentes -red) was om vorig jaar te overbruggen omdat we toen niet konden draaien. Dit jaar hebben we ook subsidie gekregen van een aantal partijen waardoor we De Parade op anderhalve meter kunnen organiseren. Dus vooralsnog zijn we uit de problemen. Maar we zijn er nog niet: Amsterdam komt er ook nog aan."
Maar eerst is het dus tijd voor twee weken theater en muziek in Utrecht met een sterke programmering, aldus Van Pinxteren. "We hebben een goed programma klaarstaan en De Parade staat er prachtig bij in het Moreelsepark. We openen vanavond met onder anderen Kiki Schippers en Stephanie Laurier. De sfeer blijft goed behouden, dus het wordt gewoon spectaculair."
Het rondreizende theaterfestival draaide eerder warm in Den Haag waar de collega's van Omroep West nog op bezoek kwamen, zoals te zien is in onderstaande reportage. Het festival blijft nu twee weken in Utrecht. Daarna trekt het voor de toegift door naar Amsterdam en Rotterdam.