Utrechts winkeldievenstel bestraft voor ware strooptocht: 'We hadden geld voor hotel nodig'

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
UTRECHT - Het was volgens de rechter en officier van justitie een ware strooptocht die een koppel winkeldieven begin maart ondernam in de Utrechtse binnenstad. Utrechters Sandra (36) en Alton (46) sloegen binnen een week zes keer toe bij verschillende filialen van het Kruidvat, waar ze voor bijna 900 euro aan dure scheerspullen pikten. Bij een andere winkel werden elektrische tandenborstels gestolen.
Aan de strooptocht kwam op 12 maart voorlopig een eind toen de twee werden betrapt en aangehouden. Maar in juni gingen zij opnieuw in de fout. Bij een schoenenzaak werd gezien hoe zij vier paar schoenen in een geprepareerde tas stopten. En Sandra liep een paar dagen later nogmaals tegen de lamp toen zij een gestolen fiets probeerde te verkopen.
We dachten dat we niet gepakt zouden worden, maar nou moeten we op de blaren zitten.
Verdachte Sandra

Ontkennen is zinloos

In de rechtszaal bekenden de twee alle diefstallen vlot. Ontkennen had ook geen zin vanwege de vele getuigen en het feit dat alle diefstallen door bewakingscamera's waren vastgelegd. Toen een agent vroeg hoe het kon dat zij in zo'n korte tijd zoveel diefstallen pleegden, antwoordde Sandra: "We dachten lekker makkelijk. We dachten dat we niet gepakt zouden worden, maar ja....nou moeten we op de blaren zitten."
Alton legde uit dat ze beiden dakloos zijn en van de opvang in Utrecht geen gezamenlijke slaapplaats krijgen. "Als je een koppel bent, word je in deze stad uit elkaar gezet", mopperde hij verontwaardigd. Voor de gestolen spullen hadden zij een vaste afnemer. De opbrengst hadden ze gebruikt om een hotelkamer te huren, zei hij.

Strafblad

Vooral Alton heeft door de jaren heen een flink strafblad opgebouwd, en niet alleen in Nederland. Van 2018 tot 2020 zat hij in Frankrijk twee jaar in voorarrest voor drugshandel. Hij moet daarvoor in dat land nog voor de rechter verschijnen. Sandra is al twee keer tot een werkstraf veroordeeld. De tweede keer kwam ze niet opdagen. Ze had de brief daarvoor niet ontvangen, zei ze.
De twee hopen vurig dat ze binnenkort woonruimte krijgen. Na anderhalf jaar wachten zou het nu bijna zover zijn. Volgens hun advocaat moeten zij daarom niet naar de gevangenis worden gestuurd. Zij pleitte voor een forse werkstraf. Omdat de twee niet willen riskeren dat het huis niet doorgaat, zouden ze ook zijn gestopt met stelen. Alton weet bovendien dat hij een ISD-maatregel voor veelplegers riskeert, als hij zo doorgaat.
De ISD-maatregel is speciaal voor meerderjarige daders die veel met de politie in aanraking komen. Door hun gedrag zorgen ze voor veel overlast. De rechter beslist soms dat zij hun straf moeten uitzitten in een speciale inrichting. Vaak hebben zij een verslaving of een psychiatrische stoornis. In de inrichting krijgen ze daarvoor hulp. Bijvoorbeeld in de vorm van trainingen. Het doel is om het patroon van vastzitten, vrijkomen en terugvallen te doorbreken.

Gevangenisstraf

De officier van justitie kon moeilijk geloven dat de winkeldieven hun leven hebben gebeterd. Nadat ze in maart waren opgepakt, werden ze in juni immers weer betrapt en twee dagen vastgezet. Via de reclassering had de officier bovendien vernomen dat het waarschijnlijk nog wel een maand of acht kan duren voor de gezamenlijke woonruimte er komt. "Er moet echt iets veranderen, dit kan zo niet langer", betoogde de officier. Zij eiste voor Alton drie maanden gevangenisstraf en voor Sandra vier maanden, vanwege de heling van de fiets.
De rechter vond de twee allebei even schuldig en legde hen uiteindelijk allebei vier maanden cel op. Een werkstraf is met een dergelijke strafblad niet mogelijk. Dat ze keer op keer in de fout gingen en de vele diefstallen met een geprepareerde babytas steeds samen hadden uitgevoerd, werkt volgens de rechter strafverzwarend.
De twee leken redelijk opgelucht toen ze met hun advocaat de rechtszaal uitliepen. Mochten ze toch nog hoger beroep willen aantekenen, dan hebben ze daar twee weken de tijd voor.