Ook Utrechtse kinder-IC's liggen vol met baby's met RS-virus

© ANP
UTRECHT - Het RS-virus zorgt voor volle kinder-IC's en operaties worden uitgesteld omdat er niet genoeg IC-bedden zijn. Ook het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) in Utrecht merkt dat de druk toeneemt.
Volgens Louis Bont, de RS-virusspecialist van het Utrechtse ziekenhuis, moeten ze echt alle zeilen bijzetten. "En dit gaat ook echt nog wel een paar weken duren", vertelt hij.
Het RS-virus is een verkoudheidsvirus, wat bij de meeste mensen amper voor problemen zorgt. Maar pasgeboren baby's kunnen daar volgens Bont wel erg benauwd van worden. "Voor ouders is het dan ook echt een enorme klap, die zitten in de kraamtijd en dan moet hun kind ineens vechten voor hun leven op een kinder-IC."
Normaal gesproken is het een virus dat opduikt in de winter. Afgelopen jaar kwam het echter niet voor - waarschijnlijk door de coronamaatregelen - waardoor ook vrouwen die toen zwanger waren, niet met het virus in aanraking zijn gekomen. Bont: "Deze vrouwen bouwen normaal dan anti-stoffen op, die ze ook weer aan de baby doorgeven, maar die bescherming ontbreekt nu bij die kinderen."
Volgens Bont is dat dan ook de reden waarom de IC's nu vol liggen: "Veel baby's komen nu onbeschermd in aanraking met het virus en dat zorg er voor dat ze er heel ziek van kunnen worden."
Niet alleen in het Utrechtse ziekenhuis is het druk, zegt Bont: "Je ziet in het hele land, dat de kinder-IC's vol liggen, dus het is echt iets waar we met elkaar in Nederland ons hoofd over buigen hoe we dit moeten doorstaan."