Weinig internationale toeristen in Utrecht: 'Ik denk dat mensen het af laten weten'

UTRECHT - Internationale toeristen weten Utrecht maar mondjesmaat te vinden deze zomer. Door alle onzekerheden rond corona kiezen veel buitenlanders voor vakantie in eigen land. Het zijn vooral Nederlanders die de Domstad bezoeken. De toerisme-sector voelt dat behoorlijk: "Het zijn zware tijden."
"Gaan er nieuwe toeristen komen met code rood?"
Bij Rederij Schuttevaer zijn de ontwikkelingen goed te merken. In de rondvaartboten zitten slechts af en toe een paar buitenlanders. "Ik heb een keer gevaren met één Spaanse toerist, maar die viel in slaap", lacht de schipster. Het moge duidelijk zijn dat deze zomer niet om buitenlands toerisme draait. Hoe veel wagen de gok en bezoeken Utrecht toch?

Binnenlands toerisme zal groeien

De afgelopen jaren kwam 55 procent van de hotelgasten in Utrecht uit het buitenland. Daar vallen ook zakelijke overnachtingen onder. Dat percentage is in 2020 gezakt naar 33 procent. In dat jaar en 2019 bezochten vooral Duitsers, Belgen en Engelsen Utrecht.
Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen verwacht dat, ongeacht de ontwikkelingen op het gebied van corona, het binnenlands toerisme zal groeien en het inkomend toerisme zal dalen ten opzichte van 2020. Zelfs in het beste scenario komen we nog maar op een derde van het niveau van het aantal internationale gasten in 2019.
In 2020 kelderde het aantal hotelbezoeken, blijkt uit cijfers van de gemeente.
In 2020 kelderde het aantal hotelbezoeken, blijkt uit cijfers van de gemeente. © Gemeente Utrecht
De gemeente houdt standaard bij uit welke landen bezoekers komen die in de hotels slapen. Het merendeel is afkomstig uit Nederland, daarna zijn het met name bezoekers uit Duitsland en België. Toerisme zoals we dat voor corona kenden is ver te zoeken. En dat is behoorlijk pittig voor degenen die met toerisme hun brood verdienen.
Bron: Gemeente Utrecht
Bron: Gemeente Utrecht © Gemeente Utrecht
Voor vader en zoon De Groot van Souvenirs Utrecht aan de Lichte Gaard zijn het zware tijden. "Op dit moment gaat het redelijk. Maar wat zal er van de week gebeuren? Gaan er nieuwe toeristen komen of niet?" Zoon De Groot vreest het ergste. "Ik denk dat mensen het af laten weten".
Als er al buitenlanders komen, zijn het vooral Europeanen zoals Duitsers, Fransen en Spanjaarden. De tijden dat mensen massaal van andere continenten naar Utrecht kwamen, zijn voorlopig voorbij, merken vader en zoon De Groot.
Leo & Leon de Groot
Leo & Leon de Groot © Anne-Marie Verhagen
Om een idee te krijgen van de gemiddelde toerist vandaag in Utrecht, moet je bij het VVV-kantoor op het Domplein zijn. "De buitenlandse toeristen vinden Utrecht gelukkig weer", vertelt Nicoline Bonvin van Utrecht Marketing. "Op dit moment zien we Belgen, Duitsers, Italianen, Spanjaarden, Fransen, Hongaren, Polen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat het meer Nederlanders zijn dan buitenlanders hoor", zegt ze lachend. En dat klopt. Want de eerste tien mensen die binnenkomen, komen uit Nederland.
De Hollandse zomer...
Toch zijn die buitenlandse toeristen er wel in Utrecht. Na een tijdje zoeken vinden we bijvoorbeeld Darko uit Macedonië. Hij is net gearriveerd en laat zich fotograferen aan de gracht. "Ik heb vorige week spontaan besloten te gaan reizen door Europa, aldus de doodnuchtere jongeman. Er staat heel wat op het programma zo vertelt hij. "Ik heb al corona gehad, dus ik maak me niet zo'n zorgen."
We proberen meer mensen zoals Darko te vinden. In de rij bij Rederij Schuttevaer bijvoorbeeld. "Is er hier iemand uit het buitenland bij?" Een oorverdovende stilte volgt. Ook als de vraag in het Engels wordt herhaald krijgen we geen reactie. De mensen in de rij komen uit Arnhem en uit Nijmegen.
"Het zijn zware tijden", vertelt de eigenaar van de rederij. Er is de afgelopen tijd gevaren met bijna lege boten. Al zijn er maar vier die mee willen, dan vaart de boot toch. "En alles moet natuurlijk op afstand."
In Duitsland is het een stuk strenger, hier hoef je niet eens een mondkapje te dragen
Khayam
En dan de hotels, hoe is het daar? "Het is hier zelfs nog rustiger dan in juli vorig jaar na de eerste golf", vertelt Joost Bos. Hij is manager bij Hostel Strowis aan de Boothstraat en heeft de afgelopen dagen best veel annuleringen gehad. "Vorig jaar hadden we nog wat Duitsers en Belgen, maar dat is nu ook minder".
Receptionist Nick van Hotel Apollo aan het Vredenburg ziet ook dat de Duitse gasten weer wat voorzichtiger worden. En bij het NH Hotel naast Utrecht Centraal valt het ook reuze mee met de buitenlandse gasten. "Tsja, dan zijn we ook nog eens acht maanden dicht geweest het afgelopen jaar", vertelt de receptioniste.
Uiteindelijk vinden we toch wat buitenlanders bij de rondvaartboot. Het zijn de Duitse Khayam en zijn Mexicaanse vrouw. Ze wonen in Duitsland en zijn op vakantie in Utrecht. "Het voelt hier helemaal niet alsof er corona is", zegt Khayam. "In Duitsland is het een stuk strenger, hier hoef je niet eens een mondkapje te dragen. Hier voel je je...". "Vrij", vult zijn vrouw hem aan.