Waterschappen stellen verwachtingen wateroverlast naar beneden bij

© RTV Utrecht
UTRECHT - Dat de rampscenario's zoals in Limburg in onze provincie uit zouden blijven was al duidelijk. Inmiddels zijn de verwachtingen zelfs naar beneden bijgesteld, laat een woordvoerder van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden weten.
"Er was sprake van een piek van 15 meter boven NAP, maar dat gaan we niet redden", vertelt de woordvoerder. "Dat scenario is niet meer aan de orde."

Zwakke plekken

De huidige waterstand bij Lobith, waar de Rijn Nederland binnenkomt is 13,87 meter, en stijgt waarschijnlijk vandaag nog door naar 14 meter. "De piek werd daar vannacht verwacht, maar dat wordt waarschijnlijk eerder zondag. Dat wil zeggen dat we de piek in Utrecht pas maandag zullen zien."
Uitgaande van die situatie zullen de uiterwaarden binnen de zomerdijken gewoon droog blijven. "Daar gaat het water zeker niet overheen komen", stelt de woordvoerder gerust. De enige overlast die wel zou kunnen optreden is van kwelwater: water uit de bodem dat door druk aan de oppervlakte verschijnt.
Toch vinden er voor de zekerheid nog dijkinspecties plaats. Daarbij kijken inspecteurs naar de zwakke plekken en losliggende stukken gras. "Om de stabiliteit van de dijken te checken", aldus de woordvoerder.