Gemeenteraad stemt in met nieuwe toekomstplannen: Utrecht wordt tienminutenstad

© RTV Utrecht / Sadettin Canbay
UTRECHT - De gemeenteraad Utrecht heeft afgelopen nacht ingestemd met ingrijpende plannen om de stad opnieuw in te delen. Utrecht wordt naar eigen zeggen een tienminutenstad, waarbij je altijd snel bij bijvoorbeeld winkels, maatschappelijke voorzieningen, sportclubs, parken of cultuur bent. Er moeten vier centra bij komen. Het historische centrum blijft het hart van de Domstad.
De coalitiepartijen GroenLinks, D66 en ChristenUnie, die 24 van de 45 raadszetels hebben, stemden voor de plannen. Heel de oppositie was tegen.
De nieuwe stadscentra moeten ontstaan rond bestaande stations of andere ov-knooppunten, zoals bijvoorbeeld rond Station Utrecht Zuilen en Utrecht Science Park. Miljarden euro's zijn nodig om nieuwe hoogwaardige openbaar vervoer- en fietsverbindingen aan te leggen om Utrecht bereikbaar te kunnen houden. Daarvoor is grote financiële steun van het Rijk nodig.

Verdichten

Het stadsbestuur wil de komende twintig jaar verdichten met 60.000 extra woningen. Volgens prognoses zijn al die woningen, veelal appartementen, nodig omdat de stad groeit met 100.000 inwoners. De meeste huizen moeten binnen de bebouwde omgeving worden opgelost en toch denkt Utrecht verder te kunnen vergroenen.

Rijnenburg

Veel inwoners en oppositiepartijen maken zich zorgen. Zij vinden dat er beter ook in de polder Rijnenburg kan worden gebouwd om de stad gezond en leefbaar te houden. Het huidige college wil windmolens en zonnepanelen in dit gebied dat tientallen jaren geleden is aangewezen voor woningen.
Verantwoordelijk wethouder Klaas Verschuure (Ruimtelijke Ontwikkeling) noemt de Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040 een "unicum" in Nederland. "Utrecht staat bekend om de menselijke maat. Het is een grote stad, maar toch is alles dichtbij. Wonen en werken moet gemixt blijven met voorzieningen zoals winkels, scholen, sportvelden, openbaar vervoer en zorg. Op de fiets is alles snel bereikbaar", zei hij eerder.