Cultuurterras De Nijverheid klaar voor kunstzomer

© RTV Utrecht
UTRECHT - Op een druilerige donderdagmiddag drinkt een handjevol bezoekers koffie op het terras van De Nijverheid onder een tentzeil. Ondertussen zet een heftruck meer tafels en stoelen klaar voor het openingsweekend van het Cultuurterras: de hele zomer in het teken van kunst en cultuur in alle vormen.
Hoofd programmering Doenja Abel drinkt gemberthee uit een glazen conservenpot terwijl ze een rondleiding geeft over het terras. "In de avond schenken we hier bier in." Het was even spannend in welke vorm het cultuurterras de zomer in mocht. Door de coronamaatregelen leek het hele circus naar binnen te moeten trekken. De gemeente besloot op het laatste moment toch anders.
Doenja Abel en haar hond Beer.
Doenja Abel en haar hond Beer. © RTV Utrecht
En dus zijn de livemuziek, voordrachten, theatervoorstelling en al die andere creatieve uitspattingen toch buiten, met tweehonderdvijftig zitplekken. Voor iedereen is een koptelefoon om de voorstellingen te volgen, als die op zijn is het vol. "Als er weer versoepelingen komen halen we misschien wat stoelen weg, zodat er gedanst kan worden", vertelt Abel, "maar het wordt geen festival." Tussendoor zijn ateliers en expositieruimtes te bezoeken.

Jezusbeeld

Zoals de expositieruimte in Exboot: een voormalige prostitutieboot van het Zandpad. Helaas, de twee meter hoge moderne variant op de Toren van Babel past niet in de voormalige peeskamer. "Die staat nu maar in m'n schuur", zegt kunstenaar Tom Haakman. Gelukkig hebben we de foto's nog én de rest van de werken uit zijn afstudeerproject staat wel in de voormalige prostitieboot.
Exboot: een expositie in een voormalige prostitutieboot.
Exboot: een expositie in een voormalige prostitutieboot. © RTV Utrecht
Bij het afstudeerwerk van Haakman ontmoeten religie en moderne techniek elkaar. Zoals bij het beeld van de kruisiging van Jezus waarbij het lijkt alsof het door een 3d-printer met een storing is gemaakt. Met zijn expositieruimte tijdens het Cultuurterras hoopt de kunstenaar zijn netwerk uit te breiden. "Ik merk al tijdens het opbouwen dat je mensen leer kennen", zegt hij. "Uiteindelijk wil ik het liefst in een vaste plek staan zoals een museum."
Tom Haakman bij zijn expositie 404: religion not found.
Tom Haakman bij zijn expositie 404: religion not found. © RTV Utrecht
De expositie van Haakman is een samenwerking met de HKU, een van de vele samenwerkingen op het terrein. "We delen onze ruimte met anderen", zegt Abel, zoals het Café Theater Festival, filmhuis 't Hoogt en Kunsthal Kloof. "We zijn ooit begonnen als atelier, dat is nogal uit de hand gelopen. De kunst staat voorop, het is wat rauw en experimenteler."
Vanaf vandaag is het Cultuurterras open. Kijk voor het programma en meer informatie op www.denijverheid.org