Burgemeester Dijksma: 'Festival Verknipt was inschattingsfout'

© Nieuwsuur
UTRECHT - Burgemeester Sharon Dijksma baalt enorm van de nieuwe coronagolf als gevolg van de versoepelingen. Vooral het laten doorgaan van dancefestival Verknipt was een 'inschattingsfout', zegt ze vanavond bij Nieuwsuur. "Maar op dat moment leek het verantwoord."
Gisteren werd bekend dat tijdens Verknipt zeker duizend mensen zijn besmet met corona. Het festival werd gehouden op 3 en 4 juli bij recreatieplas Strijkviertel. Burgemeester Dijksma was ook aanwezig, en ze zette een blije foto op sociale media.
Testen voor Toegang kende behoorlijke hiaten. Het was niet waterdicht.
Burgemeester Dijksma
Met de kennis van nu kijkt ze daar niet tevreden op terug. "Die foto schuurt natuurlijk enorm. Maar op dat moment waren er nauwelijks besmettingen. Toch hebben we heel erg geaarzeld of we het zouden toestaan."
Hoe kon het dan toch zo misgaan? Dijksma zegt dat ze de organisatie van het festival niets verwijt. "Maar het Testen voor Toegang kende behoorlijke hiaten. Het was niet waterdicht." Dijksma denkt vooral dat er te veel tijd zat tussen het testen en het moment van het feest.
In de studio van het tv-programma zegt Dijksma dat ze verantwoordelijkheid wil nemen voor de opgelopen besmettingscijfers, en dat ook het kabinet dat moet doen. "Het leek echt verantwoord op dat moment." Als antwoord op de vraag wat Dijksma geleerd heeft van de kwestie-Verknipt, zegt ze: "Dat je helaas toch nog veel voorzichtiger moet zijn dan je zou willen."