OM eist levenslang tegen verdachten moord advocaat Wiersum

© ANP
AMSTERDAM/UTRECHT - Het Openbaar Ministerie heeft woensdag een levenslange gevangenisstraf geëist tegen de 32-jarige Moreno B. en de 37-jarige Giërmo B. voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Wiersum was de advocaat van Nabil B., de Utrechtse kroongetuige in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo, waarin Ridouan T. uit Vianen hoofdverdachte is.
De raadsman werd op 18 september 2019 bij zijn woning in Amsterdam-Buitenveldert doodgeschoten. "Een absoluut weerzinwekkende moord", aldus het OM, "die een schokgolf door de samenleving joeg en wordt gezien als een aanval op de rechtsstaat, op de waarheidsvinding en rechtvaardigheid".
Nabil B.'s broer werd eerder in maart 2018 vermoord, zes dagen nadat het OM het bestaan van de kroongetuigendeal had bekendgemaakt. Volgens justitie heeft het er "alle schijn van" dat zowel Wiersum als B.'s broer is vermoord vanwege B.'s rol als kroongetuige.
Maar de opdrachtgevers staan op dit moment niet terecht, aldus het OM. "Vandaag gaat het om de twee mannen die zich bereid hebben verklaard de moord uit voeren: Moreno B. en Giërmo B." Beide mannen ontkennen.
Wiersum werd kort na half acht 's morgens beschoten, toen hij met zijn auto naar zijn werk wilde gaan. Hij is minstens zes keer geraakt, een schot in het hoofd is hem fataal geworden. Wie van de twee verdachten de schutter is geweest, staat volgens justitie niet onomstotelijk vast, al lijkt Moreno B. de meest waarschijnlijke optie. "Derk Wiersum is de enige die het gezicht van de schutter heeft gezien", zegt het OM.