Utrechts Kamerlid Dennis Wiersma wordt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

UTRECHT - VVD'er Dennis Wiersma uit Utrecht wordt staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Dat is zojuist bekendgemaakt. Hij neemt de functie van zijn partijgenoot Bas van 't Wout over, die eerder minister van Economische Zaken en Klimaat werd, maar inmiddels met een burn-out thuis zit.
Dennis Wiersma
Dennis Wiersma © ANP
Wiersma verdiende zijn sporen tien jaar geleden als vicevoorzitter van de Landelijke Studentenvakbond en later als voorzitter van FNV Jong. Sinds 2017 zit hij in de Tweede Kamer en voerde hij het woord over onder meer het beroepsonderwijs, sociale zaken en werkgelegenheid. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen stond de Utrechter op de negende plaats op de VVD-lijst. Als Kamerlid bemoeide hij zich met de portefeuilles vreemdelingenzaken en migratie.
Daarnaast is hij een fervent hardloper, zo vertelde hij afgelopen voorjaar. RTV Utrecht maakte in aanloop van de Tweede Kamerverkiezingen toen dit portretje van hem:
VVD-kandidaat Dennis Wiersma wil minder taakstraffen: 'Daar kijken criminelen niet van op'
Behalve Wiersma is ook D66'er Tom de Bruijn nieuw in het kabinet: hij wordt minister voor Buitenlandse Handel. Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) wordt staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De drie posten in het demissionaire kabinet waren vrijgekomen na verschillende wijzigingen in het kabinet.
Het is nog maar de vraag hoelang Wiersma zijn nieuwe functie kan bekleden. Momenteel worden gesprekken gevoerd voor de vorming van een nieuw kabinet.