Utrechtse Geuzenwijk krijgt camera's na zware vuurwerkexplosie

UTRECHT - De explosie van afgelopen zaterdag in de Utrechtse Geuzenwijk is reden voor burgemeester Dijksma om camera's te plaatsen in de wijk. "Het incident maakt duidelijk dat er nog steeds sprake is van overlast. Ik heb daarom besloten om per direct twee extra camera's te plaatsen in de Geuzenwijk", schrijft de burgemeester in een brief aan de gemeenteraad.
Camera's terug in Geuzenwijk na explosie
Zaterdagavond werd de wijk opgeschrikt door een zware knal die door de hele stad te horen was. "Ik zat tegen het plafond", vertelt wijkbewoner Wil van der Louw. Ze woont tegenover het pleintje waar de explosie plaatsvond. Toch is de schade bij haar relatief klein. Het ventilatierooster kwam naar beneden en er viel een fotolijstje van de muur. Haar buren kwamen er minder goed van af en bleven achter met gebroken ramen. In totaal zijn de ramen van ruim tien woningen gesneuveld en zijn geparkeerde auto's beschadigd geraakt. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Cameratoezicht

Sinds december stonden er al camera's in de wijk in verband met overlast, eind vorige zijn ze weggehaald. Dat was een onverstandige keuze volgens Wil. "Ze hadden ze gewoon moeten laten staan", zegt ze. Volgens haar is het vaker onrustig op de pleinen. "Maar je kan nooit zeggen wie het is geweest en met camera's kan je in ieder geval een schuldige aanwijzen", zegt ze.
Voormalig jongerenwerker Issa Ghoula ziet niks in de camera's. "Mensen hebben overal camera's en toch worden er dingen geflikt. Aan een camera heb je niks, laten we dat geld in iets pompen waar we wel iets aan hebben, bijvoorbeeld in een clubhuis", zegt hij. Jarenlang was hij verbonden aan een huiskamerproject in de wijk. Het project werd bestempeld als zeer succesvol maar in 2017 moesten ze de deuren sluiten omdat er geen ruimte meer was. Dit heeft er volgens Ghoula voor gezorgd dat er minder contact is met jongeren en dat sommigen nu buiten beeld zijn.

Jongerenwerk

Ghoula heeft ferme kritiek op de omgang met jongeren in de wijk. "Door grote stichtingen van de gemeente en onze moskeeën wordt er gewoon te weinig gedaan voor jongeren. En als er problemen zijn, zeggen we 'oh wat erg' maar we hadden al veel eerder iets moeten doen", zegt hij. De werkwijze van de gemeente moet veranderen volgens Ghoula. "We moeten geen jongens hebben die van de universiteit komen en in boeken hebben gekeken. We hebben mannen nodig met ervaring die weten hoe ze met jongeren moeten omgaan. Ik kan je uit een boek leren zwemmen maar als je dan het water in gaat, dan zink je", zegt hij.
De gemeente laat weten dat jongerenwerkers juist goed contact hebben met jongeren in de wijk. "Er werken ervaren jongerenwerkers in de Geuzenwijk die de taal van de straat spreken. Al langere tijd zijn jongerenwerkers vanuit de wijk zelf werkzaam. In de Geuzenwijk is Jongerenwerk meerdere keren per week aanwezig in de buurt. Jongerenwerkers zijn zichtbaar aanwezig op straat, maken contact en vangen signalen op", laat een woordvoerder van de gemeente weten.
De gemeente erkent dat het "door het ontbreken van een locatie contact houden met een aantal jongeren soms lastig is." Daarom is vorige zomer een bus ingezet om toch aanwezig te zijn in de wijk. Er zijn toen extra activiteiten georganiseerd voor jongeren in de zomerperiode zodat ze elkaar kunnen ontmoeten. Dergelijke activiteiten staan ook deze zomer weer op de agenda.