Rechter zet vooralsnog streep door tijdelijk coronaterras van nieuw restaurant aan de werf

© Menno Bausch
UTRECHT - Het nieuwe Restaurant 273 in Utrecht mag voorlopig geen tijdelijk 'coronaterras' aan de Oudegracht openen. De gemeente had daar toestemming voor gegeven, maar dat was tegen het zere been van de naastgelegen kanoverhuurder, die dat stuk van de werf gebruikt voor het klaarleggen van kano's. De voorzieningenrechter heeft de kanoverhuurder - tot nader order - gelijk gegeven.
De gemeente heeft onvoldoende duidelijk gemaakt waarom de belangen van het restaurant bij het afgeven van de vergunning zwaarder hebben meegewogen dan de belangen van de kanoverhuurder, stelt de voorzieningenrechter.
Wat betekent een uitspraak van de voorzieningenrechter?

De uitspraak van een voorzieningenrechter is een tijdelijke uitspraak, die geldig is tot er een definitieve uitspraak komt. De reden dat deze rechter er soms tussenkomt, is als er sprake is van een spoedeisende situatie. Denk bijvoorbeeld aan een boom die gekapt gaat worden: tegen de tijd dat de zaak anders dient, kan de boom al gekapt zijn en is een rechtszaak niet meer relevant.

De gemeente droeg aan dat de kanoverhuurder het gedeelte waar het terras moest komen helemaal niet mocht gebruiken voor het klaarleggen van de kano's. Maar daar ging de voorzieningenrechter niet in mee. Uit een eerdere brief uit 2019 heeft de gemeente namelijk toestemming gegeven aan de kanoverhuurder om dit stuk van de werf daarvoor te gebruiken.

Anderhalvemetermaatregel

Ook in het kader van de coronamaatregelen zitten de twee bedrijven elkaar in de weg. Het is volgens de rechter aannemelijk dat de anderhalvemetermaatregel niet nageleefd kan worden als zowel het terras en het kanobedrijf hun werkzaamheden uitvoeren. De gemeente heeft daar te weinig oog voor gehad.
Hoewel de voorzieningenrechter het begrijpelijk vindt dat Restaurant 273 het kleine terras wil gebruiken "om na een zwaar coronajaar nog wat extra omzet te maken", is het kanoverhuurbedrijf een permanent bedrijf "dat lijkt te doen wat haar is toegestaan".
Omdat het er volgens de voorzieningenrechter naar uitziet dat het kanobedrijf gelijk gaat krijgen bij de bezwaarprocedure en omdat het belang van dit bedrijf groter is dan dat van het restaurant "als nieuwkomer", heeft de rechter besloten dat dat terras er voorlopig niet gehouden mag worden.