Reisbureau platgebeld vanwege oplopende coronabesmettingen: 'Vakantie van heel Nederland staat op het spel'

UTRECHT - "Kan ik er wel naartoe? Heb ik alles goed geregeld? Hoe gaat het lopen als Nederland code rood wordt?" Het is een greep uit de vragen die Kim van Mienten van reisbureau TravelXL EMVEE uit Utrecht krijgt nu het aantal coronabesmettingen explosief is gestegen. "Mensen zien ons nu meer als een soort adviesbureau dan een reisbureau", vertelt eigenaresse Mariska van Vliet.
Nee, wie denkt dat Mariska en haar collega's in deze tijd binnenlopen met reisjes heeft het mis. Binnenkomende mailtjes en telefoontjes bestaan niet uit vragen over het boeken van een zonovergoten strandvakantie, maar vooral of vakanties überhaupt nog wel door kunnen gaan. "Ik denk dat wij voor de maanden juli en augustus zo'n 20 procent van de omzet hebben ten opzichte van 2019, dus dat is heel weinig. En dat komt juist door de onzekerheid."
Reisbureau platgebeld met vakantievragen na stijging coronabesmettingen

Code rood

Vandaag tikte het aantal coronabesmettingen bijna 7000 aan, het hoogste aantal sinds 8 mei. Aan de hand van het aantal besmettingen bepaalt het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kleurcodes per land. Zijn dat er in Nederland gedurende twee weken in totaal meer dan 13.125 en is minstens 4 procent van de testen positief? Dan kleurt ons land rood, en kunnen andere Europese landen extra eisen stellen aan vakantiegangers.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan een quarantaineplicht, waarmee je vakantie meteen een stuk lastiger wordt. Maar ook dat verschilt per land, want iedere lidstaat bepaalt zelf of Nederlandse toeristen welkom zijn. "Ik kan me niet voorstellen dat Frankrijk zegt dat Nederlanders niet naar binnen mogen komen of in quarantaine moeten", noemt Mariska bijvoorbeeld. "Maar het zou dramatisch zijn als dat wel zo is."
Daarom overheerst vooral de frustratie. "Wij hebben ook ziets van: hoe heeft dit kunnen gebeuren? Hadden we dit dan niet gewoon beter in de gaten moeten houden? De vakantie van heel Nederland staat op het spel, maar ook onze boekingen die we met veel liefde hebben samengesteld. Die kunnen we straks misschien weer annuleren of omboeken."
Of Nederland inderdaad een rode kleurcode krijgt van het ECDC zal de komende dagen blijken.